Св. 14 000 младенци-мъченици, от във Витлеем - тия невинни

...
Св. 14 000 младенци-мъченици, от във Витлеем - тия невинни
Коментари Харесай

НАЙ-СМИРЕНА ПОЧИТ: Спомняме си за 14 000 невинни деца, избити от жестокосърдечния цар Ирод

Св. 14 000 младенци-мъченици, от във Витлеем - тия почтени юдейски потърпевши поради безначалния Младенец Христос – Сина Божи по заръка на юдейския цар Ирод.

Като се видял осмян от мъдреците, които се поклонили на Младенеца Христа, само че не се върнали при него, а по различен път отпътували за страната си, се ядосал прекалено много и, страхувайки се да не би новороденият Цар Юдейски да му отнеме царството, заповядал да избият всички във и всичките му лимити от две години надолу.
свързани новини44618на 28.12.2021
Така жестокият принесъл в жертва на своето безотговорно славолюбие хиляди младенци, като не знаел, че Иисус Христос се родил да устрои царство не на земно господство, а на безконечното спасение; че всички хитрини човешки са безсилни и напразни за всемогъщия Божий промисъл, който властно и гладко устройва спасението на света.

Ирод не знаел, че животът му, за който самоуверено се грижел, ще продължи не повече от една година и че ориста му зависи от Бога. Божият съд – по думите на църковните писатели – постигнал Ирода посредством страшни заболявания, които прекратили живота му поради изтребване на почтените.

Съществува мнение, че броят на прославените от Църквата жертви на нещастието във – 14 хиляди – не подхожда на действителността. Историците се отнасят със подозрение към това, че по заповед на цар в реалност са убити 14 хиляди младенци. Според тях преди към над 2000 години в този мъничък град не би могло да има толкоз деца от мъжки пол на възраст до две години.

Същевременно в сирийските източници се загатват 64 хиляди убити във почтени деца; а в редица западни мартирологии се показват 144 хиляди младенци-мъченици. Рама е градче, което се намира на 12 км от и сигурно е попаднало под действието на заповедта на Ирод. За него се загатва в Евангелието на Матей: “Глас бе чут в Рама, рев и стенание, и вик голям; Рахил плачеше за децата си, и не искаше да се утеши, тъй като ги няма” (Мат. 2:17-18).

Св. Йероним Стридонски, който се подвизава във през втората половина на ІV век, написа, че по указа на са убити " доста хиляди младенци ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР