Сувлаки е гръцко ястие, което се състои от парчета свинско

...
Сувлаки е гръцко ястие, което се състои от парчета свинско
Коментари Харесай

Сувлаки - как се приготвя и подходящи подправки

Сувлаки е гръцко ядене, което се състои от части свинско месо и е известно по целия свят. То е също тип бърза храна, която се подготвя при празнични събития навън. Може да се подготви Сувлаки от пилешко месо и доста рядко агнешко месо. В допълнение към класическото сувлаки се прибавят части домат, разноцветни чушки, лук и др.

За да извършите ястието по-меко и ароматно, би трябвало вярно да мариновате свинското месо за барбекюто на дървени въглища. Само по себе си това месо се смята за меко, само че маринатата ускорява това свойство, което прави свинските нишки още по-нежни. Освен това с процеса на мариноване се допуска, че месото ще придобие нови аромати от билки и подправки, които ще засилят аромата му.

Има доста предписания за мариноване на свинското месо за шишчета. Най-простият вид е да употребявате лимонен сок с лук и чушки. Сладките маринати също са известни, за тях се употребява доматен сок. Кефирът и газирана минералната вода вършат месото по-сочно заради мехурчетата въглероден диоксид. В доматената марината свинското е леко сладникаво, а аленото вино го прави пикантно.

Правилният развой на мариноване е следният: на 1 кг свинско месо ще ви е необходим 1 кг лук, с цел да получите богат усет в края на печене. Ще ви е нужен блендер, с цел да приготвите маринатата. И по този начин:

- 1 кг свинско месо

- 1 кг лук

- 20 г надробен черен пипер

- 3 бр. дафинов лист

- щипка сол

- 0.5 г захар

- 40 мл лимонен сок прясно изцеден

- щипка кориандър

Приготвяне на марината за Сувлаки:

Обелете лука, нарежете го на дребни кубчета, натрошете дафиновия лист на ръка. Поставете всички съставки в блендер и бъркайте, до момента в който стане хомогенна каша. Мариновайте месото и го поставете в ледник покрито с похлупак за една нощ.

Мажете да приготвите шишчетата Сувлаки, като редите единствено месо. Или можете да го редувате с лук, домати, чушки, патладжани, тиквички, картофи или други зеленчуци по ваш усет.

За мариноване на свинското месо можете да употребявате още винен оцет, майонеза, горчица, сок от нар, кефир, вино, киви, лук, чесън и др.

Предпочитани подправки за Сувлаки са, черен пипер, червен пипер, кориандър, дафинов лист, розмарин и др.

Как да нарежете месото за сувлаки?

Най-добре е да нарежете свинското месо на квадратни части от 3 до 5 см. Ако нарежете месото прекомерно фино, то ще бъде изсъхнало. Ако го нарежете на по-големи части, тогава в средата ще остане сурово.

Как да изпечете Сувлаки?

Не обръщайте свинските шишчетата доста постоянно, може да станат доста сухи. В началото, като добие коричка, обръщате бързо, а след това се пекат както нормално. Периодично добавяйте от останки от маринатата, по този начин месото ще се резервира сочно.

Не позволявайте да се появи пламък, в противоположен случай месото ще изгори. Готовността на месото може да се ревизира, като го прободете с нож - сокът би трябвало да е транспарантен а месото меко.

Необходимо е, първо, да си приготвите всички шишчета, преди да ги изпратите на огъня.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР