Сутрин обичате да пиете прясно изцеден портокалов сок сутрин или

...
Сутрин обичате да пиете прясно изцеден портокалов сок сутрин или
Коментари Харесай

Портокалов сок или мляко – кое е по-добре да пием сутрин?

Сутрин обичате да пиете прясно изцеден портокалов сок заран или предпочитате чаша прясно мляко? И двете са потребни, само че кое повече? И могат ли въобще да се разделят по това? Има ли някое, което е по-подходящо за сутринта или не? Ще разгледаме плюсовете и минусите на пиенето на портокалов сок и мляко.

Портокалов сок

Плюсове:

В една чаша портокалов сок има единствено 110 калории. Тя ви засища за през целия ден с витамин C. Портокаловият сок е мощен антиоксидант, който може да защищити кожата от увреждането от слънцето и от замърсители на околната среда като олово.

 Портокалов сок или мляко – кое е по-добре да пием заран? pixabay

Недостатъци

Прекалено доста портокалов сок може да аргументи увреждане на зъбния ви гланц. Портокаловият сок понижава твърдостта му с 84% откакто хората го пият всеки ден в продължение на 5 дни. Други плодови сокове имат сходно деяние. Повечето от тях имат pH под 4. Сокът от алена боровинка даже е по-кисел от портокаловият сок. Още по-лоши са енергийните питиета и содата, които имат равнище на pH 2,6.

От позиция на околната среда портокаловият сок също не е доста ок. Най-големият производител на портокалов сок от портокали е Бразилия. Те се отглеждат със синтетични торове и пестициди. Според оценка на производители във Флорида, произвеждането на портокалов сок годишно издава същото количество въглероден диоксид, както 1700 автомобила.

Мляко

Плюсове:

2% от чаша мляко съдържа 20% от дневните ни протеинови потребности и 1/3 от целесъобразния банкет на калций. Според скорошно изследване, хората, които пият мляко заран, са по-малко склонни да преяждат на обяд. Това се дължи частично на задоволяването с протеин и фактът, че калцият оказва помощ да се контролират хормоните, които управляват тежестта.

 Портокалов сок или мляко – кое е по-добре да пием заран? pixabay

Недостатъци

Обезмаслените млека съдържат наситени мазнини, които могат да покачат риска от сърдечно-съдови болести и да допринесат за болести като диабет.

Нерганичното мляко идва от съсредоточени интервенции за хранене на животни, които замърсяват водните пътища с скотски боклуци и предозират говедата с антибиотици и хормони на растежа.

Кое тогава е по-доброто?

Ако пиете мляко заран, това е добре за вашите зъби, тъй като то съдържа доста калций, което възвръща зъбния гланц. Но е добре млякото да не е органично, а билогично. То ще ви обезпечи и потребни антиоксиданти. Органичното мляко съдържа 75% повече антиоксидант бета-каротин, 50% повече витамин Е. Последният е мощен антиоксидант, който оказва помощ на имунната система и може да се бори с всевъзможен тип рак и сърдечно-съдви болести. Също по този начин в билогичното мляко има 70% повече омега-3 мастни киселини.

Разбира се, няма потребност да се отказвате изцяло от плодовите сокове и в частност от портокаловия. Просто е добре, когато го пиете, да го изпивате незабавно, а не да го оставяте да престои в чашата. По-добре е да ядете портокал, в сравнение с да пиете сока му. Така той има по-малко врем за контакт със зъбите ви и получавате съвсем всички от питателните му изгоди без коризивно деяние.

След като пиете портокалов сок е добре да изплакнете устата си с вода.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР