Сушените плодове - сладки изкушения от природата и идеални за

...
Сушените плодове - сладки изкушения от природата и идеални за
Коментари Харесай

Споделете и спечелете: Кои са любимите ви сушени плодове?

Сушените плодове - сладки изкушения от природата и идеални за закуска и междинно хранене. Кои са обичаните ви сушени плодове? Отговорете на въпроса и може да спечелите романа " Невинни неистини " на Джейн Ан Кренц.

Сушените плодове са плодове, само че с доста ниско водно наличие. Важно е да се прави разлика сред същински сушени плодове (сушени сини сливи, сушени кайсии, сушени смокини, стафиди, фурми и т.н.) и “цукати ” (захаросани,  изсушени и с изкуствени добавки пъпеш, манго, ананас, кокос и т.н.), които може да намерите в богат подбор дружно с ядките, които се продават по улиците.

Истинските сушени плодове са 100% натурални артикули и не съдържат никакви изкуствени подобрители.
Сушени плодове – хранителни качества
Сушените плодове са съсредоточени хранителни артикули, т.е. съдържат доста малко вода. Богати са на елементарни захари (глюкоза и фруктоза) и по тази причина са висококалорични, само че калориите им не са “празни ”, а съдържат жизненоважни хранителни субстанции. Съвременните технологии за естествено изсушаване освен резервират витамините и минералите в сушените плодове, само че те даже са с по-висока централизация на тези субстанции.

 

 Кои сушени плодове с какви хранителни качества се отличават?

 
Кои сушени плодове с какви хранителни качества се отличават?     Стафидите са богати на витамините В2 и С, минералите желязо, калий, магнезий, мед, калций, бор, цинк и фосфор и на антиоксиданти. В 100 г стафиди се съдържат към 300 ккал; 3 г белтъчини; 0,5 г мазнини и 80 г въглехидрати. Сушените смокини са богати на витамини от групата В, минералите желязо, мед, калий, магнезий, натрий, калций, фосфор и цинк, фибри,  антиоксиданти, флавоноиди и полифеноли. В 100 г сушени смокини се съдържат към 250 ккал; 3,4 г белтъчини; 1 г мазнини и 64 г въглехидрати. Сушените кайсии са богати на витамини от групата В, А, С и Е, минералите фосфор, магнезий, желязо, калций и цинк, и фибри. В 100 г сушени кайсии се съдържат към 240 ккал; 3,4 г белтъчини; 0,5 г мазнини и 63 г въглехидрати. Фурмите са богати на витамини от групата В, минералите калий, желязо, магнезий и мед, и фибри. В 100 г фурми се съдържат към 280 ккал; 2,5 г белтъчини; 0,4 г мазнини и 75 г въглехидрати. Сушените сини сливи са богати на витамини от групата В, А, С и Е, минералите магнезий и фосфор, и фибри. В 100 г сушени сини сливи се съдържат към 240 ккал; 2,2 г белтъчини; 0,4 г мазнини и 64 г въглехидрати. Сушените ябълки са богати на витамини от групата В, С и Е, минералите желязо, магнезий и фосфор, пектин и фибри. В 100 г сушени ябълки се съдържат към 244 ккал; 0,9 г белтъчини; 0,3 г мазнини и 66 г въглехидрати. Сушените круши са богати на витамини от групата В и С, минералите желязо, калций, цинк, магнезий и фосфор, и фибри. В 100 г сушени круши се съдържат към 263 ккал; 1,9 г белтъчини; 0,7 г мазнини и 70 г въглехидрати.►Тази седмица ви питаме: Обичате ли сушените плодове и постоянно ли похапвате от тях? Кои са обичаните ви сушени плодове?
 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР