Сусамовото масло осигурява детоксикация и подмладяване на организма. В древността

...
Сусамовото масло осигурява детоксикация и подмладяване на организма. В древността
Коментари Харесай

Сусамовото масло: детоксикация и подмладяване на организма

Сусамовото масло обезпечава детоксикация и подмладяване на организма. В древността сусамът е бил съществено считан за един от съставените елементи на именития балсам на безсмъртието, може би по тази причина в източните страни към момента се употребява в невероятни количества. Там се прибавя към съвсем всички храни и ястия. Така че не е необичайно за какво сусамовото масло е знак на детоксикация и подмладяване на организма.

Полезни свойства на сусамовото масло:

Всичко, което човечеството дължи на сусама, има една единствена причина – неповторим химичен състав. Съдържа доста протеини, полиненаситени киселини (отговорни за понижаването на равнищата на холестерола в кръвта), калций, магнезий, цинк, фосфор, желязо и фибри. Между другото, в случай че дъвчете малко сусамово семе, можете доста да притъпите възприятието на апетит.

Витамините (особено Е и от група В) и минералите (цинк и калций), съдържащи се в сусама, вземат участие в доста метаболитни процеси. Ако погледнете скалата за полза на растителните масла, сусамовото масло заема 3-то почетно място, незабавно след маслата от бадем и шам фъстък. Между другото, сусамовото масло е доста по-евтино и налично от другите двама водачи в света на растителните масла. Съдържа значими антиоксиданти, които на практика не се срещат в други артикули или са в извънредно дребни количества.

Междувременно, точно тези негови съставки са виновни за друго прелестно свойство на сусамовото масло – дълъг период на валидност (до 9 години), без смяна на химичния състав.

Сусам при настинки:

Сусамовото семе се употребява от антични времена от заболели за облекчение на дишането при обостряне на астма и белодробни болести. Същото важи и за маслото от семената. Капка сусамово масло, нанесена върху памучен тампон, ще помогне за нежно и безвредно разчистване на ушния канал на детето.

Рецепта при продължителна простуда: Преди лягане загрейте сусамовото масло на водна баня до температурата на човешкото тяло (36-38 градуса), бързо втрийте в гърдите и покрийте с топло одеяло.

Сусамово семе за дамите:

През Средновековието дамите, които са се грижили за здравето си, са дъвчели по една чаена лъжичка сусамово семе всеки ден. Смята се, че е доста потребно за женската репродуктивна система. Семената на сусама усъвършенстват приключването на кръв по време на менструация. Ето за какво обаче, бременните дами би трябвало деликатно да ядат сусам. От една страна, високата централизация на калций способства за образуването на скелета на нероденото бебе, само че въпреки това, при несъразмерна пристрастеност към сусамовите семена, съществува риск от загуба на детето.

Сусамът понижава и риска от мастопатия и други възпаления на млечните жлези. При мастопатия може да помогне втриването на сусамово масло. Можете и просто да смелите сусамовите семена в кафемелачка, да добавите малко растително масло и да нанесете получената каша върху гърдите си.

В примес с добавка на ленено и маково семе, сусамът също работи като мощен афродизиак както за мъже, по този начин и за дами.

Отвара от сусамови листа ще направи косата ви гладка, ще облекчи раздразнението, пърхота и екземата на скалпа, и ще форсира растежа на косата.

Сусам за храносмилателната система:

Оказва се, че стомахът е доста сензитивен към сусама. Ето за какво, би трябвало да се употребява в лимитирани количества. Приемането на празен корем предизвика гадене, жадност и нервира лигавицата на храносмилателната система. За да се изгладят по някакъв метод страничните резултати от приема на сусам, се предлага да се употребява пържен или дружно с мед. В този случай ще понижи апетита, само че не бързайте да го употребявате като в допълнение средство за намаляване – от сусама се напълнява.

Сусамовото масло оказва помощ при запек, а сварените семена, разтворени в пъстър мед, стопират диарията. Като цяло, сусамовото масло е доста по-здравословно за храносмилателната система от пресните семена.

При пептична язва, гастрит и запек:

вземайте по 0,5-1 супена лъжица масло със стайна температура до 3 пъти дневно.

Детокс със сусам: Основата на тази техника е свойството на сусама да отстранява токсините от тялото. Добра рецепта е: 1 с.л. сусамови семена би трябвало да бъдат деликатно смлени в кафемелачка, одобрявани преди хранене, 3 пъти дневно, с задоволително вода. Строго изчислената доза ще помогне да загубите няколко непотребни кг.

Използването на сусамово масло за козметични цели: Днес сусамовото масло се употребява доста интензивно в производството на здравна козметика. Има добра и доста ефикасна козметика против ултравиолетовите лъчи въз основата на сусамово масло. То може да се употребява за масаж, защото има всички нужни свойства: отпуска напрегнатите мускули, нежно затопля, лекува леки ожулвания, натъртвания и изгаряния. Освен това има лек прелестен мирис, с орехов шлейф. Маските за лице, в които като базово масло взе участие сусамово масло, освежават тена, стесняват порите и отстраняват зачервяването на кожата. Сусамовото масло е чудесно средство за ежедневна грижа за деликатната кожа към очите. Омекотява, овлажнява, подхранва кожата, понижава лющенето и раздразнението, възвръща защитните функционалности на епидермиса. За да подхраните и масажирате кожата, нанесете няколко капки сусамово масло върху върха на пръстите си и втрийте с леки масажиращи придвижвания.

Рецепта срещу стареене със сусам: Смесете супена лъжица сусам с 1 чаена лъжичка надробен джинджифил и 1 чаена лъжичка пудра захар. Използвайте от тази примес един път дневно по една чаена лъжичка.

Сусамът е добър и като домакински ортодонт. Рецепта за орално здраве: Вземете в устата си 1 с.л. сусамово масло, задръжте в устата си за 2-3 минути (може и повече), като вършиме леки смукателни и изплакващи придвижвания, само че не и преглъщане. Ако тази процедура се трансформира в табиет, можете да забравите за кариесите, болесттите на венците и неприятните визити при зъболекаря.

Освен всичко друго, се предлага да се пие сусамово масло при нарушение на метаболитните процеси в организма, хипертиреоидизъм, ставни болести, чревни колики (трябва да втриете малко количество масло в кожата на корема), камъни в бъбреците, инфектиране на жлъчния мехур, анемия и даже вътрешно кървене.

Използването на сусам в храненето: Сусамът върви добре с съвсем всяка храна, тъй че най-известната приложимост на семената е като фалшификация за сладкиши, салати и месо. Ако желаете да подобрите усета на сусама, тогава преди да го добавите към храната, би трябвало да го затоплите малко в тиган, тогава ароматът му ще се разкрие още по-ярко. Сусамът се употребява в суровоядството, да вземем за пример за подготвяне на сусамово мляко.

Сусамовото масло се употребява необятно в китайската кухня. От остатъците след изцеждането на маслото се подготвят сладкиши. В кухнята на Близкия и Далечния изток е известна пастата от счукани сусамови семена, таханът. За производството му се употребяват бели сусамови семена, самата паста се влага в подготвяне на сладки десерти, а дружно със захар и мед – за халва.

Сусамът върви добре с ориз. Често се прибавя и към зеленчукови ястия, прибавя се при пържене на пиле и риба. В японската кухня печени сусамови семена се прибавят към ястия с говеждо месо. Салатите се подправят със сусам, а сусамовото масло, даже и в дребни количества, придава на ястията прелестен орехов усет. Опитайте да добавите сусам към елементарна зеленчукова салата. И ще останете доста удовлетворени от резултата!

Рецепта за салата:

2 домата

1 краставица

1 алена чушка

1 глава лук

3 ч.л. зехтин

черен пипер, сол на усет.

И към всичко това прибавете 15 грама сусам. Вкусът става в действителност изтънчен!

 infomax-logo-50-15-HW

 infomax-logo-50-15-HW  

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР