Супите могат да бъдат разделени на горещи и студени, на

...
Супите могат да бъдат разделени на горещи и студени, на
Коментари Харесай

Видове супи според тяхната основа

Супите могат да бъдат разграничени на горещи и студени, на бистри и такива със застройка, на кремсупи и селски чорби и т. н. Ако желаеме обаче да ги разделим във връзка с тяхната основа, те нормално се разделят на зеленчукови, месни, млечни и плодови.

Зеленчуковите супи се смятат за изключително потребни и се предлагат при провеждането на доста диети. Те са нискокалорични, защото не е наложително към тях да бъде прибавена лой и могат да бъдат поднасяни както студени, по този начин и топли.

 Курбан супа

Към тях спадат известните за Русия, Украйна и Молдова шчи, които се подготвят от зеле и други зеленчуци, граховата и френската лучена чорба, Гаспачото на Испания и др.

Месните супи могат също да бъдат най-разнообразни. Те са желани през по-студените зимни месеци, въпреки по този начин публикуваното у нас шкембе да се похапва целогодишно. Месните супи могат да бъдат разграничени на това от какво месо са приготвени, като включително влизат и рибните чорби.

Има пилешки супи, свински, телешки, агнешки супи и други типове локални супи, както и супи от вътрешностите на разнообразни животни и птици. Сред по-известните мести супи могат да бъдат изброени боршът и разсолникът, присъщи за съветската кухня, японската чорба мисо, арабската чорба харира, типична за арабските нации, която се подготвя от агнешко и се сервира за Рамадан и други, както и българската курбан супа.

 Таратор

Млечните супи могат да бъдат приготвени както с месо, по този начин и без месо, само че несъмнено по-разпространени са първите. Те постоянно се дават на дребните деца и нормално се подготвят с грис, овесени ядки или ориз. Млечните супи с месо в своето мнозинство са кремсупи. Характерни са за съвсем всички нации, а за България най-известната млечна чорба несъмнено е тараторът.

Плодовите супи за нас, българите, наподобяват нещо напълно екзотично, само че в страни, в които плодовете са на особена респект, те са необятно публикувани. Могат да бъдат приготвяни от разнообразни плодове и да бъдат топли или студени.

 Плодова чорба

Комбинират се както със зеленчуци, по този начин и с млечни или месни артикули. Най-популярни обаче са тези плодови супи, които са направени единствено от плодове или от плодове и зеленчуци и които се употребяват студени през най-горещите летни месеци.

Предлагаме ви няколко предписания за обичаните супи на Готвач.бг: Пилешка чорба, Шкембе супа, Грахова кремсупа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР