Суперсилното лепило, което паяците използват, за да хващат жертвите си

...
Суперсилното лепило, което паяците използват, за да хващат жертвите си
Коментари Харесай

За паяците и бъдещето на хирургията

Суперсилното лепило, което паяците употребяват, с цел да хващат жертвите си в капан, издаде част от генетичните си секрети. Досега учените знаеха, че „ мрежата ” се основава на комплицирания захарен полимер гликопротеин, само че нямаха безусловно никаква визия по какъв начин тази суперлепкава молекула извършва функционалността си, камо ли кои гени са виновни за това.

Омер Чореш и неговите сътрудници от Университета в Уайоминг са на крачка да разгадаят мистерията. Те извлекли рибонуклеинова киселина от кафези от секретните жлези на паяк (от рода Nephila) и я употребявали, с цел да основат допълваща ДНК секвенция и да разпознават гените, свързани с образуването на лепкавото вещество. Те разкрили, че гликопротеинът се създава от два обособени протеина с еднообразно дълги вериги аминокиселини (110), които, наподобява, са кодирани в гените на противоположната верига на гореспоменатата ДНК секвенция.

Чореш е уверен, че в случай че съумеят да клонират въпросните гени, ще могат да основат напълно нов вид биосъвместимо лепило, което един ден да се употребява за производството на разнообразни хирургически слепващи субстанции.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР