Суперхраната, която става все по-популярна и която си струва да

...
Суперхраната, която става все по-популярна и която си струва да
Коментари Харесай

Акай - новата гастрономическа тенденция

Суперхраната, която става все по-популярна и която си коства да прибавим към диета си, е родена в района на Амазонка - пораства най-вече в северната част на Бразилия - и се назовава акай бери .

Плодът наподобява на алена боровинка, само че е по-голям и с доста необикновен мирис. Преди всичко акай берито се характеризира с съвсем несравнимо наличие на витамини и минерали . Американското министерство на земеделието счита, че това е най-големият антиоксидант в зеленчуковото и плодовото кралство, заради високото му съществуване на аминокиселини, незаменими омега мастни киселини, фибри и протеини .

 Снимка 351588

Какво прави плодът акай суперхрана

Богат на антиоксиданти
Акай е един от плодовете, които са най-богати на антиоксиданти, както разкрива Hola. Ако погледнем хранителния му състав, за всеки 100 грама ще получим 1.65 гр протеини, 0.30 гр въглехидрати, 7,05 гр мазнини, 8.85 гр фибри, 72 мг калций, 1,1 мг желязо, 19 мг магнезий, 930 мг калий, витамин B6 (0,5 мг), витамин С (20 мг), както и фолиева киселина. Един плод акай съдържа единствено 75,25 калории .

 Снимка 351589

Диуретик
Силно диуретичен, заради високото му наличие на калий и ниско наличие на натрий.

Подсилва имунната система
Укрепва нашата имунна система, с помощта на цинковото наличие - главен минерал, който ни оказва помощ да останем здрави, покачва нашата резистентност към инфекции, като предотвратява доста болести.

Идеален за спортисти
Поради наличието си на микроелементи, акай улеснява възобновяване на мускулите след физически извършения, като работи и доста пламенно. Акай берито е съвършен и за хидратиране, когато е доста горещо.

 Снимка 351592

За намаляване
Тъй като е доста богат на фибри, плодът има изобилен резултат и оказва помощ за намаляване. Присъщи са му и храносмилателни свойства, които спомагат за очистването и детоксикацията на тялото (особено върху дебелото черво).

Нивата на холестерол
Плодът акай оказва помощ за намаление равнищата на холестерола. Съдържанието на фибри спомага токсичните субстанции да не се натрупват в тялото, а това е изключително потребно за хората с висок холестерол или хипертония.

 Снимка 351590

Подобно на доста други суперхрани, като да вземем за пример спирулиновите водорасли или каму-каму, плодовете акай нормално се продават под формата на прахуляк, като се прибавят към шейкове, сокове и други храни, и питиета.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР