Супер високоскоростната капсулна система Virgin Hyperloop премина успешно първите си

...
Супер високоскоростната капсулна система Virgin Hyperloop премина успешно първите си
Коментари Харесай

Хиперскоростната капсула Virgin Hyperloop бе тествана за първи път с пътници

Супер високоскоростната капсулна система Virgin Hyperloop мина сполучливо първите си пътнически проби. Тя бе изстреляна по 500-метрова тестова тунелна система в Лас Вегас и потвърди, че технологията е безвредна (поне съгласно доброволците) и много комфортна. Особено на фона на обстоятелството, че Virgin Hyperloop форсира със 172 км/ч за 6,25 секунди.

Virgin Hyperloop употребява извънредно мощни магнити, с цел да левитира над релсите. Самата капсула се движи стремително (с до 1223 км/ч) през вакуумно запечатан тунел, като понижава времето за пътешестване и усилва енергийната успеваемост, отстранявайки въздушното противодействие. Едно от най-големите трудности пред технологията са силите G, което основава чувството, че сте залепнали за седалката. Но тестовият пробег не надвишава 4,8 G сили – този на „ Формула Роса “, най-бързото влакче в увеселителен парк в света във Ferrari World в Абу Даби.

Тестваните пасажери - Гийгъл и Сара Лучиан от компанията - оприличават прекарването на ускорението в спортна кола.

„ Имах същинското наслаждение да видя по какъв начин историята се основава пред очите ми – да стана очевидец на реализирането на първия нов метод на всеобщ превоз от над 100 години “, сподели Султан бин Сулайем, ръководител на борда на шефовете на Virgin Hyperloop. - Ние сме на крачка по-близо до навлизането в нова епоха на свръхбързо, стабилно придвижване на хора и артикули. “

Концепцията, която прекарва години в разработка, се основава на предлагането на създателя на Tesla Илън Мъск. Първоначално системата е трябвало да се простира от Лос Анджелис до Сан Франциско, като по този метод понижава пътуването с трен от 12 на 1 час. Подобни високоскоростни капусили биха могли да транспортират и хора, и артикули сред градовете за негативно време.

Някои критици определят Virgin Hyperloop обаче като научна фантастика и стопански нерентабилна концепция. Създаването на вакуумни тунели, по които могат да се движат левитиращи капсули на дълги дистанции, е извънредно скъпо. Освен това и най-малкият проблем в тунела би могъл да има пагубни последици.

И въпреки всичко омпанията се стреми към узаконяване на сигурността до 2025 година и комерсиална употреба до 2030 година

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР