Супер идея за празничен обяд или вечеря - сочно пълнено

...
Супер идея за празничен обяд или вечеря - сочно пълнено
Коментари Харесай

Вкусно пълнено пиле в гювеч

Супер концепция за празничен обяд или вечеря - сочно пълнено пиле в гювеч, което може да гарнирате по собствен усет

Необходими Продукти

● пиле - 1.5 кг
● олио - 3 - 4 с.л.
● зехтин - 7 - 8 с.л.
● праз лук - 2 стръка
● чесън - 2 скилидки
● кладница - маринована, 1 к.ч.
● чушки - 1 бр. зелена
● ориз - 1 непълна к. ч.
● пикантен червен пипер - 1 к.л.
● синап - 1 к.л.
● куркума - 1 к.л.
● чесън на прахуляк - 1 ч.л.
● джинджифил на прахуляк - 1 к.л.
● червен пипер - 1 ч.л.
● черен пипер
● сол
● чубрица - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Пилето се измива хубаво и се намазва от вътрешната страна и извън с паста от подправките (сол, черен пипер, куркума, чесън на прахуляк, джинджифил на прахуляк, синап, пикантен червен пипер, червен пипер) и зехтина.

Оризът се почиства и изплаква през няколко води.

В тиган с олиото се запържва нарязания на ситно праз лук. Добавят се нарязаните на ситни кубчета моркови и когато се позапържат до златисто, се прибавя почистената и нарязана на ситно зелена чушка и отцедените от водата и накълцана на ситно кладница. Добавя се след няколко минути и отцедения от водата ориз и се запържва, до момента в който поеме мазнината. Накрая се прибавя накълцания чесън и последователно се доливат 2, 5 к.ч. гореща вода.

Щом поеме водата, плънката се дърпа от котлона, подправя се със сол и черен пипер на усет, прибавя се чубрицата. Разбърква се и с нея се цялостни корубата на пилето. Зашива се отвора на корубата или се набожда с клечки за зъби, с цел да не излиза плънката. Ако остане от плънката, благодарение на лъжица се вършат джобове сред кожата и гърдите, под бутчетата и останалата плънка се поставя като в дисаги там.

Пилето се трансферира в гювеч, на дъното му се изсипват две кафени чаши вода и пилето се поръсва с малко зехтин. Захлупва се глинения съд и се поставя в студена фурна.

Пече се към час и 20 минути на включен вентилатор и загрята фурна на към 180 - 200 градуса, след което похлупака се маха и пилето се връща във фурната за още 15 - 20 минути до приемането на вкусен тен.

Поднася се със свежа сезонна салата по ваш усет и да не забравите да махнете конеца или клечките за зъби преди този момент.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР