Супер-бактерии не само оцеляват след процеса на обработка, но се

...
Супер-бактерии не само оцеляват след процеса на обработка, но се
Коментари Харесай

Бактерии-мутанти се множат в пречиствателни станции

Супер-бактерии освен оцеляват след процеса на обработка, само че се развъждат и предават рисковия си „ товар “. Това са открили проби, извършени в две станции за филтриране на отпадни води в Северен Китай.

Педро Алварез от Университета Райс е управлявал изследването. Той показва, че във вода, третирана с хлор, са открити организми, носители на гена NDM-1.

Той ги прави устойчиви на антибиотици. Това е извънредно притеснително, защото действително не съществува антибиотик, който може да ги убие.

До инспекцията и откритите резултати се стигнало, откакто швед се заразил в Ню Делхи, Индия. Постепенно излиза наяве, че от ден на ден туристи, придвижващи се по горното течение на Ганг, получават инфекции, които не могат да бъдат третирани и лекувани.

Функцията на пречиствателните станции е точно да отстраняват всички болестотворни сътрудници от отпадните води. Оказва се обаче че вместо това някои организми употребяват тази среда за своето развиване. Те се хранят с боклуци и по този метод процъфтяват. От всяка бактерия, която влизала там, излизали по 4-5.

Резистентните на антибиотично лекуване бактерии провокират мощна паника, защото стават от ден на ден, а арсеналът от лекарства за тяхното лекуване е все по-ограничен.

В същото време генът NDM-1 е кадърен да трансформира постоянно срещани бактерии, като E. coli в супер-организми, които не могат да бъдат третирани даже с най-мощните антибиотици.

Проучването открило, че резистентните микроби, минали обработка в пречиствателна станция, могат да предават гена NDM-1 даже на най-безобидни бактерии.

 Доктор

Реално, те трансферират генетичния материал, обуславящ антибиотичната устойчивост, на бактерии, които живеят в локалната среда.

По този метод те освен се развъждат в пречиствателните станции, само че предават и популяризират тази антибиотичната устойчивост безусловно на всички места към нас.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР