Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и

...
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и
Коментари Харесай

Сух пост – древна традиция за здраве

Сухият пост е една процедура за филтриране на тялото и мозъка, която се счита за много последна и се практикува единствено от хора, които имат предварителна подготовка. Така нареченият " изсъхнал " пост, се състои в това, че за избран интервал от време, не одобряваме нито храна, нито вода. Ползата за тялото е голяма, като се счита, че по този метод, то независимо отстранява болните кафези и тъкани и ги изхвърля.

“Какво е добре да знаем преди да опитаме сходна техника за детокс? Може ли всеки да го практикува безвредно? ”

Подготовка и настройка

Със сигурност ни е нужна няколкомесечна подготовка, през която последователно ще пречистваме тялото си и ще построяваме подобаваща мисловна и прочувствена настройка за изсъхнал пост. Желателно е да минем през няколко разнообразни режима за детокс за по няколко дни или седмици – веган хранене, суровоядство, воден пост, лекуване със сокове и други Колкото по-леко се усещаме физически, толкоз по-приятно ще ни бъде по време на поста. Желателно е да сме се освободили от огромна част от токсините в тялото по други способи, преди да стигнем до сухия пост, тъй като другояче процесът на изчистване може да стане доста тежък с гадене, главоболие и други признаци. Много постоянно се предлага да имаме опит с воден пост (само на вода) за ден, два или седмица, изключително в случай че допускаме, че в резултат на метода ни на живот, организмът ни е задръстен с мазнини, химични добавки, алкохол, кафе и така нататък Колкото сме по-балансирани преди поста, толкоз по-добре. Прави се единствено когато прочувствено се усещаме добре, положително сме настроени към живота и имаме вяра, че по време на поста ще се усещаме добре.

По време на изсъхнал пост

Предварително сме си набелязали кой ден ще стартираме, като лунните етапи оказват помощ да сме по-балансирани, преди и по време на пълнолуние е най-благоприятното време, само че не е наложително. Наблюдаваме се от предния ден по какъв начин се усещаме или в случай че усетим неразположение поради поста, просто го отлагаме за различен ден. Разбира се, хубаво е да не сме на работа в този ден и да сме в спокойна и уравновесена среда, може да изберем уединението или да отидем измежду природата изобщо всичко, което ни зарежда или ни кара да се усещаме добре.

“Първите няколко пъти се предлага да се стартира с къс изсъхнал пост за едно денонощие или малко повече. ”

Може да хапнем плодове или сок преди обяд, с цел да захраним мозъка с въглехидрати и да стартираме поста към обяд. През остатъка от деня не одобряваме нито храна, нито вода. На идващия ден също, както и през нощта когато е същинския изсъхнал пост. На по-следващата заран според от това по какъв начин се усещаме можем да пийнем няколко глътки вода през период от пет минути. А можем да изчакаме обедното време или късния следобяд, с цел да прекратим поста. Желателно е да заобикаляме тежките тренировки и стресови обстановки, както и да ограничим обществените контакти, защото може да се наложи да обясняваме за какво не се храним и пием вода,също по този начин не е добре да се излагаме на цигарен пушек и алкохолни изпарения.

Приключване и зареждане

Захранването и приемът на вода след този пост са от изключителна значимост. Нежелани реакции като гадене, виене на свят и даже припадъци могат да се получат в случай че внезапно погълнем огромно количество вода след изсъхнал пост. Храната се вкарва най-малко три часа след първата глътка вода и то единствено плодове. Най-добре е един ден след изсъхнал пост да сме единствено на плодове и огромно количество вода. Така токсините, които са били отделени при поста, с помощта на течностите по-лесно се извеждат от тялото. Първите три дни след поста е желателно да акцентираме на плодовете, зеленчуците и супи от кореноплодни, да заобикаляме мазнините и протеините, а млечните храни и месото, кафето и захарта следва да са изцяло изключени.

Неблагоприятни условия и по кое време да не го вършим

За хора със сърдечно-съдови болести и диабет, сходни практики могат да се ползват единствено при непрекъснато наблюдаване на доктор и нормално не се предлагат. Не е желателно дамите да са в месечния си цикъл, защото кръвното налягане е доста ниско в този интервал. Летните горещини също не са целесъобразни за осъществяване на подобен пост за първи път и единствено хора, които имат опит преценят дали могат да устоят през лятото. Пролетта и есента са най-благоприятните сезони, даже и зимата при по-умерени температури, тъй като тялото леко се загрява при сухия пост именуван също „ парещ “ пост. Ако сме прочувствено небалансирани или физически заболели, настинали или някакво друго леко неразположение, е добре да отложим поста за различен път.

Ползите за тялото са изключителни след сходно филтриране, доста хронични заболявания могат изцяло да бъдат излекувани, само че най-важното е прочувственото и ментално филтриране, които са част от тази процедура като духовна техника за осъзнаване. Именно за нравствен напредък се е практикувала по манастири и планински хижи от групи постветени хора. Когато мозъкът ни не се занимава с храна и вода, търсим духовната храна. Затова и този пост нормално е придружен от медитация, молитва и съзерцаване, с цел да развием фините чувства и сетива. Така човек се пречиства от всичко тежко и излишно и с нови сили се завръща към всекидневието си.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР