Суеверията и традициите, свързани с кухнята, стават често обект на

...
Суеверията и традициите, свързани с кухнята, стават често обект на
Коментари Харесай

Кухненски суеверия: изхвърленият хляб гони късмета

Суеверията и традициите, свързани с кухнята, стават постоянно обект на подигравки, само че някои домакини твърдо имат вяра в тях и се преценяват с рестриктивните мерки, които те постановат.

Всъщност това е своебразен психически справочник, който ни дава опция да надникнем в навиците и визиите за света на нашите предшественици, които са имали пояснение за всяко нещо.

Така да вземем за пример всички знаят, че счупеното носи благополучие. Това очевидно е измислено най-много с цел да се избегнат препирните и свадите, свързани със счупването на някой съд.

 Хляб

Но знаете ли, че счупени, въпреки и отчасти, съдове, не би трябвало да се държат в къщата? Според поверия, свързани с кухнята, счупените и пукнатите съдинки гонят благополучието от вкъщи.

Едно време предците ни постоянно са държали съдовете с дъното нагоре. Смятало се, че по този метод съдовете пазят дома от зли духове. Така е зародил обичаят в някои страни върху колците на оградата да се закачат глинени гърнета.

Ако не желаете в дома ви в никакъв случай да не свършват парите, не оставяйте на масата празни бутилки, до момента в който ядете и пиете. Веднага ги отстранявайте или ги заменяйте с цялостни, с цел да не изгоните шанса си.

 Кухненски аксесоари

С хляба, като знак на благосъстояние и задоволеност, са свързани доста суеверия. Например не би трябвало да се бутат на пода трохите от масата – по този метод можете да изметете благосъстоянието си.

Не би трябвало в никакъв случай да хвърляте самун – дружно с него изхвърляте шанса си. Най-добре е да го дадете на някакви животинки или на птици. Тъй като ножовете постоянно са имали значима роля в семейството, би трябвало да внимаваме и с тях.

Не се яде от ръба на ножа, тъй като по този начин човек става неприятен. Ако оставите ножа забоден в хляба, ще викнете неприятния шанс в дома ви. Ако падне нож или вилица, скоро ще ви дойдат посетители.

А когато подарявате нож, искайте нещо в подмяна, с цел да не се скарате с този човек. Когато пък вършиме зимнина, изберете такова време, че да е незабавно след пълнолуние. Иначе зимнината ще се скапе, ще изчезне и сговорът в дома.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР