Суданските сили за сигурност претърсиха вчера дома на ръководителя на

...
Суданските сили за сигурност претърсиха вчера дома на ръководителя на
Коментари Харесай

Суданските власти арестуваха шефа на катарската телевизия Ал Джазира в страната

Суданските сили за сигурност претърсиха през вчерашния ден дома на ръководителя на представителството на катарската телевизия " Ал Джазира " в страната и го арестуваха, единствено ден след улични митинги в цялостен Судан против военния прелом, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Още по тематиката
Агенциите означават, че силите за сигурност ускориха натиска върху медиите, откакто шестима стачкуващи бяха убити в един от най-кървавите дни на митинги след преврата.

След задържането на стотици деятели, опозиционери и стачкуващи, обявяващи се против преврата на 25 октомври, осъществен от военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, управляващите " претърсиха дома на ръководителя на представителството на " Ал Джазира " суданеца Ал Мусалами ал Кабачи и го арестуваха ", заяви телевизионният канал.

" Ал Джазира осъжда най-категорично неоправдателните дейности на военните и приканва управляващите неотложно да освободят Ел Кабаши и да разрешат на публицистите си да работят гладко, свободно да упражняват специалността си без боязън или заплашване ", сподели основаният в Доха ефирен оператор. в изказване в неделя.

" Медията държи суданската военна власт виновна за сигурността на всички свои чиновници ", сподели " Ал Джазира ". " В свят, в който медиите и публицистите са изправени пред възходящи закани, " Ал Джазир " а преглежда това като офанзива против свободата на печата като цяло и приканва интернационалните организации за правата на индивида и медийните организации да осъдят това нарушение на сигурността на публицистите ", се споделя в изказването.

Судан навлезе в интервал на турбулентност на 25 октомври, когато началникът на генералния щаб военачалник Ал Бурхан, извърши боен прелом и арестува множеството цивилни, с които споделяше властта, разпусна държавните институции, в това число най-важната - Суверенния съвет, и разгласи изключително състояние.

Това не е първият път, в който суданските управляващи се насочват към Ал Джазира. През 2019 година силите за сигурност затвориха офиса на телевизионния оператор в Хартум и лишиха разрешенията за работа на кореспондентите на мрежата в страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР