Судански търсещи убежище спят грубо до офиса на ВКБООН в Либия

...
Триполи, Либия – Пред централата на Върховния комисариат на ООН
Коментари Харесай

Триполи, Либия – Пред централата на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в либийската столица Триполи около 150 суданци мъже, жени и деца са лагерувани от юли.

Те прекарват нощите на открито, спят върху сухата пръст, докато колите профучават, след дълго, мъчително пътуване от разкъсваната от война родина. Те избягаха от насилието с надеждата да намерят безопасност и по-сигурно бъдеще, но самата Либия се бори, разкъсвана между конкурентни администрации и неограничената власт на бунтовнически групи.

Обстоятелствата, в които се намират сега, са трудни. Едно 16-годишно момче от Етиопия, също лагеруващо в сградата на ВКБООН, почина във вторник. Активисти казаха, че той се нуждае от медицинска помощ, но той беше пренебрегнат и оставен на улицата.

Ал Джазира се свърза с ВКБООН за коментар, но не успя да получи отговор.


Въпреки това бежанците все още вярват, че лагерът им в югозападните предградия на Триполи е по-безопасен, отколкото да бъдат обратно в Судан.

„Избягахме от дома си, страхувайки се за живота си поради ужасяващите въоръжени сблъсъци, които избухнаха в родния ни град в Судан“, каза Асия Абас, суданска бежанка.

Азия пристигна в Либия на 5 юли с две от децата си, третото беше изгубено, докато семейството бягаше сред градушка от куршуми.

Единственият й искрица надежда сега е да кандидатства за статут на бежанец в ВКБООН. Но тя не е сигурна как семейството й ще оцелее на улицата, докато зимата наближава със своите студени и дъждовни нощи.

„Разочарован“

Бежанците не са пътували заедно през целия път от Судан. Някои преминаха сухопътната граница между Судан и Либия. Други първоначално избягаха в Египет, преди да намерят контрабандисти, които улесниха преминаването им в Триполи.

„Първоначално избягахме в Кайро, но останахме разочаровани от ВКБООН в Египет, тъй като те ни дадоха без надежда да стигнем до по-сигурна страна, където можем да предложим на децата си по-добър живот“, друг бежанец, вдовица с четири деца, каза Ал Джазира.

Дори преди смъртта на етиопското момче, Ya Belaadi, либийска неправителствена организация, посветена на подкрепата на бежанците и мигрантите, издаде предупреждение за условията, в които живеят хората, според Азия Джафер, ръководител на програмния отдел в Belaadi.

„През 2021 г. непълнолетен суданец, регистриран в ВКБООН, загина поради експозиция и проливни дъждове“, добави тя.

Суданските бежанци имат право на подкрепа поради конфликта, от който са избягали в Судан, което прави връщането им там невъзможно, каза Джафер.

Тя добави, че е отговорност на всички заинтересовани страни да осигурят минимална степен на защита, докато не бъде намерено постоянно решение.

„И двете групи имат правата на лица, търсещи убежище, в съответствие с местните и международните закони, които търсят решение за затрудненото си положение. Смятам, че ВКБООН, който ги е пренебрегнал, е (за) по-отговорен от либийските власти“, каза тя.

Според Джаафер не всички судански бежанци в Либия бягат от неотдавнашния конфликт в Судан между Силите за бърза подкрепа (RSF) и фракция на суданската армия – други избягаха в предишни години, бягайки от дългогодишен конфликт в Дарфур.

Не е първата вълна от судански бежанци

Сред бежанците, които разговаряха с Ал Джазира, беше Ибрахим Ахмед, 17-годишен, който избяга сам от въоръжения конфликт в Дарфур през 2017 г.

„Либийските власти задържаха мен и други, когато организирахме протест през 2021 г., но ВКБООН успя да ни измъкне. Сега се събрах със семейството си и регистрирах случая си в ВКБООН“, каза той.

Тарик Ламлум, експерт и изследовател на бежанците и мигрантите в Либия, посочи, че непридружени деца все още влизат в Либия без родителите си.

„Много бежанци и разселени лица от Судан, предимно жени и деца, са преминали в страната през либийско-суданската граница, без да знаят достатъчно за опасните маршрути пред тях“, каза той.

Много от тези, които сега се подслоняват пред сградата на ВКБООН, стигнаха до Триполи след дълги и опасни маршрути, предприети по съвет на роднини, които бяха пристигнали успешно.

Пътуването изложи много хора на риск, като бежанците бяха изправени пред произволно задържане и малтретиране от страна на държавните органи или бунтовнически групи, излагайки ги на множество опасности, включително трафик на хора.

В Триполи ВКБООН изглежда се бори да намери някакво решение за по-добра защита на онези, които търсят тяхната помощ, каза Ламлум.

„Право на убежище“

Недостигът на финансиране от ООН също увеличи трудностите при презаселването на бежанци или предоставянето на убежище, дори в животозастрашаващи ситуации, каза Ахлам Чемлали, изследовател по миграцията в Датския институт за международни изследвания.

„Суданските бежанци, както всички бежанци, имат право на убежище и защита“, каза Чемлали,

„Ужасната ситуация в Триполи се отразява и в Тунис, където бежанци и търсещи убежище, много от които са суданци, са лагерувани извън ВКБООН.“

Засега бежанците ще останат извън офисите на ВКБООН в Триполи, чакайки официално признаване на нуждата им от защита, безопасност и бъдеще за децата си.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР