Суданската армия се бори да защити военнопромишлен комплекс в южната

...
Суданската армия се бори да защити военнопромишлен комплекс в южната
Коментари Харесай

Боеве за суданския военно-промишлен комплекс

Суданската войска се бори да отбрани военнопромишлен комплекс в южната част на Хартум , който се счита, че съдържа обилни ресурси от оръжия и муниции, предава " Ройтерс ". Районът се намира покрай складовете за гориво и газ, които има заплаха да експплодират, оповестиха очевидци в сряда.

Паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF), които към този момент за осма седмица се борят за власт със суданската войска, нападнаха комплекса " Ярмук " късно във вторник, след което се отдръпнаха след жестоки конфликти, оповестиха очевидци. През сряда сутринта не престават борбите в региона.

RSF бързо превзеха елементи от столицата, откакто войната стартира в Хартум на 15 април. Въздушните удари и артилерийският огън от страна на армията не съумяха доста да ги раздрусат, само че по време на продължаващата борба RSF може да се изправи пред предизвикването да си възстановят запасите от муниции и гориво.

Битките в трите града , които образуват по-големия столичен район на Судан - Хартум, Бахри и Омдурман, се засилят след формалния което бе неведнъж нарушавано.

" От през вчерашния ден се води яростна борба с потребление на самолети и артилерия и конфликти на земята и издигащи се стълбове пушек ", показа Надер Юсеф, гражданин покрай Ярмук.

Тъй като горивните и газовите депа са покрай региона, " всяка детонация може да заплаши живота на жителите и да унищожи целия регион ", съобщи той.

Битките провалиха началото на прехода към гражданско ръководство четири години след националното въстание, което смъкна президент Омар ал Башир. Армията и RSF, които дружно проведоха преврата през 2021 година, се сблъскаха към военното командване и проектите за реструктуриране на армията по време на прехода.
 Тежки боеве се водят в суданската столица
Тежки боеве се водят в суданската столица

Насилието обгръща и района на Дарфур
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР