Суданската армия и паравоенните сили възобновиха сраженията в покрайнините на

...
Суданската армия и паравоенните сили възобновиха сраженията в покрайнините на
Коментари Харесай

Бившият судански президент Омар Башир напусна затвора

Суданската войска и паравоенните сили възобновиха сраженията в покрайнините на столицата Хартум в сряда, подкопавайки в продължаващия към този момент 11 дни спор. Боевете провокираха опасения, че може да съживят въздействието на правилните на сваления някогашен судански президент Омар Башир , предава Ройтерс.

Подхранвайки тези опасения, армията удостовери прехвърлянето на Башир от пандиза " Кобер " в Хартум във военна болница , дружно с минимум петима от някогашните му чиновници, преди военните дейности да стартират на 15 април.

През уикенда хиляди пандизчии бяха освободени от пандиза , в това число някогашен министър в държавното управление на Башир, който също като него е търсен по обвинявания във военни закононарушения от Международния углавен съд в Хага. Поне още един от групата, трансферирана в болница, се търси от МНС.

Тридесетгодишното ръководство на Башир. От тогава той се намира в пандиза, като няколко пъти е настаняван в болница. Башир е упрекнат по отношение на преврата от 1989 година, който го издигна на власт.

" Тази война, която е разпалена от сваления режим, ще докара страната до колапс ", споделиха Суданските сили за независимост и смяна (FCC), политическа формация, ръководеща интернационално подсилен проект за прекосяване към гражданско ръководство.

Планът беше провален от експлоадирането на боевете сред армията и паравоенните сили за бърза поддръжка (RSF).

Двете страни и FCC пропуснаха крайния априлски период за пускане на прехода към народна власт, значително заради разногласия по отношение на сливането на силите за сигурност.

Граждански групи упрекнаха групировки, лоялни на Башир, че се стремят да употребяват спора, с цел да намерят път назад към властта. RSF, чийто водач военачалник Мохамед Хамдан Дагало се изкачи на власт при Башир, само че по-късно го смъкна, се опълчи изрично на ислямистите, които поддържаха някогашния автократ от армията.

Ройтерс не можа незабавно да откри събитията на освобождението и прехвърлянето на някогашни чиновници и наказани нарушители, като разнообразни фракции се упрекват взаимно за отварянето на вратите на пандиза.

Боевете трансфораха жилищните региони в бойни полета. Въздушни удари и артилерия лишиха живота на минимум 459 души, раниха повече от 4000, унищожиха лечебни заведения и ограничиха разпределението на храни в страна, в която една трета от нейните 46 милиона души разчитат на филантропична помощ.

Чуждите сили изтеглиха хиляди дипломати и частни лица през последните дни, в това число 1674 от 54 страни, подкрепени от Саудитска Арабия.

Суданците, както и жителите на прилежащите страни също всеобщо напущат страната. Повече от 10 000 души са минали в Египет от Судан през последните пет дни, оповестиха управляващите в Кайро, а почти 20 000 са влезнали в Чад. Други са избягали в Южен Судан и Етиопия, макар сложните условия там.
 СЗО предизвестява за биологична опасност в Судан
СЗО предизвестява за биологична опасност в Судан

Окупирана е лаборатория, в която се съхраняват патогени на морбили и холера

Башир беше свален от власт след национално въстание през 2019 година Две години по-късно армията, водена от военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, с поддръжката на RSF, пое властта посредством прелом.

Армията и RSF се споразумяха за тридневно помирение, което трябваше да завърши късно в четвъртък, след дипломатически напън от страна на Съединените щати и Саудитска Арабия. Армията упрекна противниците си, че употребяват затишието, с цел да попълнят запасите от хора и оръжия.

Специалният делегат на Организация на обединените нации за Судан Фолкер Пертес сподели пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във вторник, че прекратяването на огъня " към този момент наподобява се поддържа в някои елементи ". Същевременно той предизвести, че нито една от страните не е посочила подготвеност за " съществени договаряния, което допуска, че и двете считат, че обезпечаването на военна победа над другата страна е допустимо ".
 Турция се предлага за медиатор за преустановяване на войната в Судан
Турция се предлага за медиатор за преустановяване на войната в Судан

Ердоган е предложил директни договаряния сред двамата военни водачи в Анкара
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР