Стягайте се! Предайте това и на останалите! През следващите две

...
Стягайте се! Предайте това и на останалите! През следващите две
Коментари Харесай

Вълчев: Стягайте редиците! Чакаме криза на доверие!

" Стягайте се! Предайте това и на останалите! През идващите две години чакаме рецесия на доверие в системата, тъй като приехме доста промени, а с цел да забележим резултатите би трябвало повече време ". Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на среща с учебните шефове преди началото на образователната година.
Той уточни, че идващото, трето подред, нарастване на учителските заплати, което е планувано за следващата година, ще бъде под 20 на 100. %. За обезпечението му в бюджета за 2020 година са планувани 30 млн.лв. повече от т.г., т.е общо 360 млн.лв. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев на национална работна среща на шефовете, проведена през вчерашния ден от Съюза на работодателите в системата на националната култура.
Въпросната сума е заложена в средносрочната бюджетната прогноза и е налична. Въпреки че като обща сума парите са повече от предходната година, процентът, с който ще скочат следващата година учителските заплати, ще е по-нисък от тазгодишните 20 на 100, защото нарастването ще се пресмята върху по-висока база. По думите на министъра то ще е над 10%. С увеличените средства ще се поправят леко нагоре и единните разходни стандарти в системата, от които зависят бюджетите на школата.
Първият скок на преподавателските хонорари бе през септември 2017 година с 15%, когато минималната учителска заплата се увеличи от 670 на 760 лева Обещанието на ГЕРБ е за двойно нарастване на заплатите на учителите в границите на идващите 4 години. Плановете са през 2021 година минималната учителска заплата да стане 1200 лева, междинната - 1700 лева, а директорската - към 2000 лева.)
Шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева разяснява, че бюджетът за обучение за 2020 година е подготвен от 30-ти август т.г. Синдикатите обаче се стягат за среща с финансовия министър на 12-ти септември, с цел да се " доизчистят някои параметри " в него.
Още най-малко две промени предстоят през новата образователна година, стана ясно на националната среща. Едната е обвързвана със средствата за подготовка, които са 1% от учебния бюджет - просветният министър счита да предложи на идващия отраслов съвет най-малко 50% от тези пари да отиват за взаимно учене, обмяна на опит и взаимоотношение с други учебни заведения, защото спроед него учителите учат най-вече от своите сътрудници. Другата смяна ще е в целодневната организация на образования. Съгласно нея децата с обучителни усложнения ще получават спомагателни уроци по български език и в следобедните часове на занималнята, а освен заран. Нямало смисъл тези часове да се употребяват за писане на домашни или ритване на топка. Той съобщи, че желае дълготраен развой на промени, другояче всички политически партии в бъдеще ще залагат мандатност на шефовете.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР