Студио за документален театър VOX POPULI и Екологично сдружение За

...
Студио за документален театър VOX POPULI и Екологично сдружение За
Коментари Харесай

Пърформансът „Което остава” осветява темата за рециклаторите в София


Студио за документален спектакъл VOX POPULI и Екологично съдружие За Земята показват първата си взаимна самодейност: документалният пърформанс „ Което остава”.

Спектакълът е построен на правилото на театъра променада. В него публиката, водена от актьорите на VOX POPULI, подхваща странствуване сред три знакови софийски улици, с цел да стане очевидец на обстановки от един успореден живот на града. Пред паметните плочи, контейнерите за отпадък, графитите и невидимите скривалища проговарят неговите енигматични жители - хората, които се грижат за това, “което остава”.
Проектът е фокусиран върху обществено значими тематики и маргинални общности, останали настрана от медийното внимание и гражданския дебат. “Което остава” е за тези хиляди хора, които всекидневно събират разделно отпадъците на града, предават ги в пунктовете за изкупуване и по този метод прехранват себе си и фамилиите си.

В първия стадий на плана, в интервала май-юни 2017та, бе осъществено теренно изследване благодарение на студенти от компетентност “Културология” към СУ, в което екипът се срещна с десетки рециклатори в разнообразни региони на София. Бяха посетени множеството пунктове за приемане на боклуци в града, записани историите на хората, които ги посещават и обитават с получените средства. Тези “анонимни” събирачи на отпадък, които постоянно подминаваме с незаинтересованост и подозрителност, в действителност са измежду най-важните мотори за непрекъснатото обновяване на София и съхранението на нейния образ.

“В За Земята сме загрижени за бъдещето на рециклаторите. Не желаеме да решаваме за тях, само че това което знаем сигурно е, че от януари 2019та част от тези хора ще бъдат отстранени като играчи, защото по Закона за ръководство на отпадъците пунктовете би трябвало да се изнесат по перифериите на градовете. Това ще ограничи достъпа им, изключително на по-малко мобилните, и ще ги лиши от заслужен метод за препитание” споделят от Екологичното съдружие.

Пърформансът цели да насочи публичното внимание към този спор и да насърчи обществен дебат с ангажиране на заинтригуваните страни, посредством който да се стигне до свястно и заслужено решение. По света съществуват голям брой образци за сполучливото и легално включване на неофициалния бранш в ръководството на отпадъците. Това може да се случи и у нас.

Премиерните дати са 14, 16 и 28 ноември. Началната точка на обиколката е Център за просвета и спор „ Червената къща” от 19:30 часа. Входът за събитието е свободен, като феновете могат да създадат подаяние по желание, като по този начин подкрепят активността и идеите на За Земята.
Поради спецификата на спектакъла, максимумът от фенове, които могат да го видят за едно изиграване е 15 души. По този мотив е нужна предварителна резервация на e-mail: [email protected]

“Което остава” се реализира в границите на плана „ Училище за стабилно развиване и активизъм “ на За Земята и Приятели на Земята Европа. Той предизвиква неофициални способи за екологично обучение с акцент върху на практика познания и създаване на осведомена гражданска позиция по световни тематики, които засягат хората и природата.

“Което остава” е и част от програмата на В/ХОД на открито - четвъртият тематичен модул от събития на платоформата за писмено изкуство В/ХОД.

В/ХОД е самодейност на Студио за документален спектакъл VOX POPULI и се реализира с изключителната поддръжка на Фондация “Америка за България”. Повече за В/ХОД на: https://goo.gl/34DsQY

КОЕТО ОСТАВА документален пърформанс-променада
Режисьор: Неда Соколовска
Сценография: Иван-Александър Тодоров
Координатор: Рада Езекиева
Участват: Пламена Пенчева, Петко Каменов, Георги Налджиев, Стойка Стефанова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР