Студентският празник, който днес ще разтърси цяла България, се отбелязва

...
Студентският празник, който днес ще разтърси цяла България, се отбелязва
Коментари Харесай

Студентският празник стана на 101 години

Студентският празник, който през днешния ден ще раздруса цяла България, се отбелязва у нас от 1916 година Този ден 8 декември е и патронен празник на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, който зададе звук на щурите купони във всички ВУЗ-ове в страната.

Празникът поражда през 1902 година в Софийския университет – най – остарялото и най-престижното до през днешния ден висше образователно заведение в България. Патрона на унверситета празнуват в началото на 25 ноември, когато е денят на свети Климент Охридски. Един от Светите Седмочисленици обичайно се смята за настойник на висшето обучение.

На 31 март 1916 година българската администрация минава към Григорианския календар. Но защото Българската православна черква продължава да употребява Юлианския календар, датата на празника се измества с 13 дни напред и се празнува на 8 декември.

За първи път студентите го означават през 1916 година

Студентският празник е анулиран след 1944 година или по-точно изместен на 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. Но през 1962 година датата 8 декември е възобновена и от този момент се празнува с цялата си церемониалност.

Международният ден на студентите се отбелязва от 1941 година и е обвързван с трагични събития. За първи път този ден се уважава от Международния студентски съюз в Лондон във връзка на починалите на 17 ноември 1939 година 10 студенти. На тази дата хитлеристки елементи нападат Карловия университет в Прага след студентски демонстрации против гибелта на Оплетал и Германската окупация на страната.

Девет студенти умират, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

По-късно на същата дата студенти от Политехниката на Атина стартират митинг против военната хунта през 1973 година Техният митинг е смачкан, а армията влиза с танкове в университета. Заради този митинг денят е приет за формален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.

През 1989 година отново на тази дата - Международния ден на студентите, младежите провеждат проява в Прага, която дава началото на Нежната гражданска война. Затова този ден се празнува в Чехия и Словакия и като Ден на битката за независимост и народна власт. /Марица.бг
тагове студентски празник 101 години
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР