Студентските общежития се предоставят на студентите, защото те няма къде

...
Студентските общежития се предоставят на студентите, защото те няма къде
Коментари Харесай

Колко плащат студентите, за да живеят в общежитие?

Студентските общежития се дават на студентите, тъй като те няма къде да живеят и не могат да заплащат квартира на свободен наем, който е 10-15 пъти по-висок от наемите в общежитията. Това изясни в изявление за Българска телеграфна агенция Даниел Парушев - ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) на висшите учебни заведения в България.

Тези наши сътрудници са принудени с някакви леки поправки да пригодят стаите за живеене, с цел да може да спестят средства и да може да учат в университетите, добави той.

Месечният наем в студентско общежитие е сред 60 и 100 лева, само че зависи към кой университет е то и в кой град на страната се намира. В този месечен наем са включени разноските за електрическа енергия, вода и парно отопление, заяви Даниел Парушев.

 

Той даде образец, че " в София една стаичка чартърен, за един човек, е с месечен наем от над 500-600 лева и той е непостижим за доста студенти ". Другият вид за студентите, които не са на общежития, е да живеят няколко индивида в един апартамент, като си поделят разноските за наема и за битовите сметки.

Има и студентски общежития, в които баните и тоалетните са общи на един етаж, а не са към съответните стаи, сподели Даниел Парушев. Той посочи, че общоприетата стая в общежитията е за двама студенти, а в някои университети, с дефицит тук-там, са и по трима студенти в стая. Има стаи в общежитията от 20-25 квадрата, в които живеят двама студенти и те имат независима баня и тоалетна към стаята.

 

И в този момент беседваме с МОН и с Министерството на енергетиката да има обезщетения за високите цени на електрическата енергия, които да се изплащат на студентите, живеещи в общежития.  " Ще има обезщетения, които ще бъдат за студентите още през идващия месец, само че би трябвало да се означи, че тези обезщетения са още за октомври, ноември и декември 2021 година Една година по-късно студентите не престават да не получават обезщетенията си електричество, само че ще желаеме такива средства и за идните сметки през тази зима ", разгласи Даниел Парушев.

През академичната 2022/2023 година ползата към студентските общежития извънредно доста се увеличи - нарастването е с два пъти по отношение на предходната година. Само при започване на тази образователна година - през септември, бяха подадени над 40 000 молби от студенти в цялата страна с искане да могат да живеят в студентските общежития. Но имаше второ и трето класиране за настаняване, и сигурно тези молби към този момент са повече, сподели още Парушев.

 

Той изясни, че това е изцяло резонно и обикновено, тъй като в този момент няма КОВИД вълна и тези студенти, които през предишните образователни години по време на пандемията оставаха в родните си градове и се образоваха онлайн в университетите, в този момент са на присъствено образование във висшите учебни заведения в съответните градове в страната.

 

Това поражда огромното търсене през тази година на студентските общежития, само че няма по какъв начин и инфлацията да не въздейства, тъй като парцелите - квартири и жилища, които се отдават чартърен в огромните градове са на доста високи цени. Всичко това е мотив студентите да желаят да живеят в общежитие, съобщи Парушев.

В България има 152 здания на студентски общежития, като от тях 140 действат, а другите общежития са в неприятно положение и са затворени, или нямат студенти, заяви ръководителят на НПСС.

  

Той означи, че студентски общежития има, само че казусът е в това, че някои от постройките са в извънредно окаяно положение, както и че някои общежития са в градове, в които няма толкоз студенти.

 

Недостиг тук-там в студентските общежития има в София и в Пловдив, като би трябвало доста бързо да се реши този проблем, тъй като не доближават свободни общежития в огромните градове, сподели Даниел Парушев.

По думите му сега над 35 000 студенти са настанени в студентските общежития в цялата страна, само че се чака броят им да се усили след второто и третото класиране. През предходната година молбите за настаняване в студентските общежития са били 20 000, а в този момент са над 40 000

 

През предходната година, когато се подаваха молбите за настаняване в студентските общежития, те бяха 20 000, а в този момент към този момент молбите са над 40 000. Но през миналите две години се учеше най-вече онлайн поради пандемията от ковид, а в този момент се учи присъствено в университетите. Очаквам в общежитията през тази образователна година да бъдат настанени над 40 000 студенти, сподели ръководителят на НПСС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР