Студентите са най-различни. Някои можем да ги научим на много

...
Студентите са най-различни. Някои можем да ги научим на много
Коментари Харесай

София събра световни светила в информатиката

Студентите са най-различни. Някои можем да ги научим на доста работи, други на нищо не можем да ги научим. Но това, с което се гордеем е, че съумяваме да привличаме студенти на конференцията. Има няколко отчета, които са от студенти. Ако можем да изведем един, двама до равнище research, това за мен е огромна работа. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. дн Иван Ланджев във връзка Международната научна конференция по информатика и компютърни науки, която се провежда от Департамент „ Информатика “ на Нов български университет (НБУ).

„ Това е една доста необятна конференция, стартирахме я преди 18 години. Постигнали сме зрялост и в нашата ера малко конференции доживявят до 18-тото си издание, тъй че това въпреки всичко е достижение. Направихме я преди време с Бостънския университет, Университета във Фулда и Нов български университет “, сподели той.

По думите му конференцията покрива доста необятен набор от чисто приложни работи до чисто теоретични.

Непрекъснато идват младежи и тази година в действителност се получи много огромна конференция, акцентира уредникът на събитието и посочи, че изначало тя е била замислена като локално събитие.

„ Ние общо взето целим всеки да опише проучванията си и те да срещат интерес от други хора. Искаме хората да се срещнат с други хора, да се завържат научни познанства, да се срещнат остарели другари “, показа проф. Ланджев.
Проф. дн Иван Ланджев.
Участниците в Международната конференция на тематика информатика и компютърни просвета са доцент доктор Димитър Атанасов, проф. доктор Георги Тупаров, доцент доктор Ласко Ласков, доцент доктор Ясен Горбунов, гл. ас. доктор Стоян Мишев, гл. ас. доктор Методи Трайков, гл. ас. доктор Лъчезар Томов, гл. ас. доктор Слав Ангелов, студенти, докторанти и посетители.

Сред участниците в конференцията са и преподавателите в Бостънския университет проф. Любомир (Лу) Тодоров Читкушев и брачната половинка му проф. Ирена Воденска, които са от Република Северна Македония.

„ Много сме удовлетворени, че сме тук, несъмнено. Ние нощес пристигнахме от Щатите. Конференцията се занимава с компютърни науки и информатика генерално. Тук имаме представители от всякакви страни. Нов български университет е един от създателите в действителност на тази самодейност “, съобщи пред БГНЕС проф. Читкушев. „ Ние имаме два отчета. Проф. Воденска ще приказва в детайли за единия. А първият, за който аз ще кажа повече, е за потреблението на здравни застраховки “, заяви той.
Проф. Ирена Воденска, проф. Любомир Тодоров Читкушев.
Проф. Воденска презентира отчет за публичната роля на организациите на корпорациите, какъв брой би трябвало да бъдат наясно със обществената отговорност и да управляват своите предприятия, да имат поради околната среда, да понижат техния въглероден отпечатък и да защитят средата на живот. „ За хората това е световен проблем, както знаете, и не е проблем единствено на равнище страни, а е проблем на равнище корпорации. Планът е тази посока на проучване да направи по този начин, че да ги накара да бъдат по-отговорни, тъй че вложителите да бъдат по-привлечени от корпорациите “, съобщи тя. Проф. Читкушев добави, че конференцията по компютърни науки е главно за принадлежности за изкуствен интелект, с които ще работят обществено виновните корпорации.

На база отчетите, които се дават на регулаторите от страна на фирмите, научните откриватели вършат съпоставения и когато има несъответствия, това значи, че фирмите могат да работят по-добре, в сравнение с вършат сега за околната среда и за хората, които работят за тях.

Сега гледаме повече тактиките на фирмите, които създават сила, и те имат най-голяма отговорност, само че по-късно би трябвало да гледаме и фирмите, които са софтуерни, финансови и които са в бранш „ Здравеопазване “, показа проф. Воденска.

Тя е безапелационна, че компютърните науки и информатиката са бъдещето на целия свят. Според нея младежите имат опцията да употребяват доста по-големите благоприятни условия във връзка с компютърната мощ и хранилището за данни. „ Всичко е повече и позволява да се вършат доста по-големи, доста по-комплексни модели, които могат да допринесат посредством проучвания на общетвото “, счита проф. Воденска.

„ Това е една сериозна просвета, която се развива доста бързо и трендовете не могат единствено да се научат в учебното заведение или в университета “, сподели още тя. Според проф. Воденска младежите би трябвало постоянно да учат и да се надграждат в региона на информатиката и компютърните технологии.

„ Аз бих споделил единствено едно нещо – работете над съответстващите проблеми, проблемите, които се нуждаят от решения. Това е тъкмо един от проблемите, които ние тук се опитваме да решим и да използваме най-модерните технологии, които позволяват това “, съобщи в умозаключение проф. Читкушев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР