Сценарият обикновено е един и същ – мъжът извиква име

...
Сценарият обикновено е един и същ – мъжът извиква име
Коментари Харесай

Историята на измамник с българска кръв излекувал хиляди американци

 Сценарият нормално е еднакъв – мъжът извиква име на чужд човек от публиката, а след това, като че ли като божествено просветление, споделя и заболяването, от която страда. След това слиза от сцената и потегля измежду хората. Стига до индивида, който е загатнал, поставя ръцете си на него и се моли за божественото му изцеряване. Понякога болните припадат от шока. Друг път парализирани прохождат, слепи проглеждат, глухи стартират да чуват… И всичко това се записва и излъчва по 51 телевизионни канали в Съединени американски щати, звучи и по 40 радиостанции. Предизвиква същински възторг измежду милиони американци. Времето, в което се случва, са последните десетилетия на предишния век, а мъжът е един от най-известните телеевангелисти в Америка тогава. Само няколко години по-късно Питър Петроф ще бъде компрометиран като лъжец, използвал достиженията на модерна техника, 

а не божествена сила, с цел да заблуждава хиляди заболели американци и да печели обилни суми на гърба на страданието им.

Питър Петроф е израснал в Америка, само че има български и немски корени. Според обява в " Лос Анджелис Таймс “ от 1986 година той е роден в България. Други издания в Съединени американски щати пишат, че е немец по народност, живял е като дребен в Източен Берлин, че татко му се споделя Георги, а майка му Герда. Докато Питър още е дете, фамилията му емигрира в Съединени американски щати, където остава да живее. Бъдещият просветител приключва там междинното си обучение, дипломира се в университета в Калифорния. Веднага по-късно, през 1970 година, съгласно автобиографията му, той стартира своето служение.

В началото на 80-те години Питър Петроф бързо се трансформира в известно име точно поради телевизионните си служби, по време на които показва по какъв начин с проповедите си е провокирал божествено излекуване на хора с хронични и нелечими заболявания. Славата му се разраства и към края на 80-те години към този момент излиза отвън рамките на Съединени американски щати. Тогава това, което прави, провокира интереса и на хора, разнообразни от болните му поклонници. Един от тях е Джеймс Ранди. Той е фамозен илюзионист и песимист, прочут съперник на паранормалното и псевдонаучното, създател на Комитета за скептично изследване. Ранди и десетки доброволци, решили да му оказват помощ, впрягат всичките си сили, с цел да схванат каква е тайната на набиращия все по-голяма известност телеевангелист. Така по време на една от службите му в Сан Франциско те съумяват да открият, че не гласът на Бога, а на дамата на Питър, Елизабет, му споделя имената на нещастните заболели и техните диагнози. И това надалеч не става по духовни канали свише, а посредством напълно действителна софтуерна връзка посредством слушалка в ухото на проповедника на периодичност 39.17 мегахерца.

" Търся имена сега “ е записана да споделя Елизабет в ухото на Питър малко преди да стартира службата. И двамата обаче не подозират, че в същото време специалист по електрониката от екипа доброволци на Ранди чува диалога им. И последващите.

Тайната е разкрита. Оказва се, че Елизабет беседва с хората, пристигнали на службата, преди началото на проповедта, и научава имената и техните заболявания. Освен това хората, които търсят излекуване, сами попълнят тези данни в молитвения лист, и по този начин непринудено дават информация на Питър и брачната половинка им. По-късно Елизабет изчита името на някой от пристигналите да получат божествено излекуване и неговата диагноза, мъжът й ги оповестява като възвишен знак и споделя молитвата за изцелението на страдащия. Освен това измежду публиката има доста сложени лица – точно те са тези, които " прохождат “ и " проглеждат “ с помощта на проповедника.

 

Джеймс Ранди прави разкритията си за измамите на Питър Петроф през 1986 година в ефира на нощно шоу на NBC. Там той излъчва запис за това по какъв начин евангелистът споделя на мъж и неговата брачна половинка за техните проблеми със зрението. А по-късно Ранди пуска и аудио, на което се чува по какъв начин брачната половинка на Петроф, Елизабет, го осведоми малко по-рано за здравословните проблеми на двамата. Оповестените обществено записи демонстрират, че госпожа Петроф регулярно подава информация на брачна половинка си – имена, диагнози, адреси… Ранди споделя и че след тези проповеди е открил множество изхвърлени медикаменти

от присъстващите, някои от които животоспасяващи.

Евангелистът в началото отхвърля обвиняванията посредством собствен представител. По-късно обаче, в свое изявление, той признава, че употребява метода на радиопредаването. Но прецизира, че брачната половинка му го доставя единствено с половината имена. За другата половина той разчита на Господ. И отсича: " Разчитам на божественото и не го отхвърлям “.

До този миг Питър Петроф печели по 550 000 $ на месец, само че разкритията на Джеймс Ранди и екипа му поставят завършек на това. Не след дълго проповедникът афишира банкрут и показва имената на над 790 кредитора, на които не се е издължил.

 

Всичко щеше да наподобява, че е завършило заслужено, само че не. Питър Петроф се завръща при започване на 21 век. Няколко години след 2000 година той пуска телевизионна реклама за лековита вода, която защищава от радиационна болест. Тя се върти по доста канали в Съединени американски щати, Канада, Англия, Австралия, Нова Зеландия. През 2009 година във Англия локалният тв регулатор издава възбрана за излъчването й.

Въпреки всичко фотоси в профила на Питър Петроф във Facebook показват, че неговите проповеди не престават и през 2018 година, а съгласно някои издания в Съединени американски щати към 2021 година чистата облага на проповедника е 10 млн. $, написа bg-voice.com. Така че историята не е свършила и евентуално следва продължение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР