Структурно в бюджета средствата, откъдето се взимат, за да се

...
Структурно в бюджета средствата, откъдето се взимат, за да се
Коментари Харесай

Каримански: Бюджетната комисия беше обезличена под диктата на 4-5 човека

„ Структурно в бюджета средствата, откъдето се взимат, с цел да се усилят съответните хонорари, а точно от финансовите разноски, не е въобще вярно, тъй като те би трябвало да бъдат вложени в стопанската система. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ някогашният народен представител от Има Такъв Народ и финансист Любомир Каримански.
Важно е качеството на приходите – дали са еднократни или непрекъснати във времето, тъй че увеличението на приходите в бюджета да изпреварва доста повишаването на разноските за хонорари.
Ако няма готови планове за осъществяване, няма да има прогрес и стопанската система да работи, предизвести Каримански. По думите му има терзания дали приходната част ще бъде изпълнена.

„ Асен Василев направи бюджет, който стъпи на остаряла макрорамка на служебното държавно управление, която единствено за 3-4 месеца се промени. Тоест, ние не чакаме растеж на стопанската система от 1.8% – всички интернационалните институции споделят, че растежът ще бъде към 1.5% , а за първото тримесечие вносът и износът са относително свити “, означи финансистът.

„ Когато през първите 5 месеца на годината финансовата стратегия е изпълнена на 21-22% няма по какъв начин да чакаме, че до края на годината ще бъде изпълнена на 100% “, счита Каримански.

Според него обезличаването на бюджетната комисия е реалност.
Как членовете на тази комисия имат самочувствие в единия миг да гласоподават по един метод, а в зала по различен, единствено под диктата на четирима, петима индивида. Нека в зала да останат единствено петте водача и единствено те да гласоподават бюджета.
Българският парламент не е институция, в която се дискутират политически доктрини, а съставлява лобистки групи , счита Каримански.

„ Имаме транспортно лоби, на фармацевтите, енергетиката, петролната промишленост “, добави той.

„ Докато аз бях на трибуната за първата част на един от отчетите в 47-ото Народно заседание, депутати се пробваха да сменят избрани цифри в него “, сподели финансистът.

„ Краставите магарета се надушват “, разяснява Каримански взаимоотношението сред ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи.

По думите на финансиста в бюджета се залагат доходи от еднократни ограничения и даде за образец стопроцентовото облагане на дивидентите на държавните предприятия.

Според Каримански би трябвало да се обърне внимание на казуса със сивата стопанска система и да се направи промяна, тъй че възнагражденията да бъдат изсветлени.

Голяма част от ограниченията, заложени в този бюджет, няма да се случат поради човешкия фактор. Нямаме никакви вложения в човешкия капацитет. Вие знаете ли какъв брой хора би трябвало да се назначат в Национална агенция за приходите, с цел да могат да се управляват касовите наличия? Аз ще подам през днешния ден една декларация, само че касовите наличия са динамични. Колко постоянно ще ме ревизират за касовите наличия? Или това може да се употребява като бухалка към избрани компании? Това е притеснително “, разяснява още той.

По неговите думи е належащо страната да построи справедлив надзор.

„ Ние нямаме никаква промяна в обществения бранш, с цел да можем да разчитаме на подобен надзор “, сподели още той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР