Строителят на интерконектора Гърция-България (IGB) - гръцката Джей енд Пи

...
Строителят на интерконектора Гърция-България (IGB) - гръцката Джей енд Пи
Коментари Харесай

Изпълнителят на интерконектора с Гърция вече плаща неустойки за забавянето

Строителят на интерконектора Гърция-България (IGB) - гръцката " Джей енд Пи АВАКС " (J&P AVAX S.A.) от 1 януари заплаща наказателна клауза за закъснение от 90 000 евро дневно. Претенциите на строителя на интерконектора Гърция-България за удължение периода на контракта след 31 декември 2021 година са били открити за неоснователни и членовете на Съвета на плановата компания Ай Си Джи Би (ICGB) единомислещо са декларирали, че са налични учредения за активиране на договорната уговорка за налагане на наказания.

Това оповестява през днешния ден в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на плановата компания Ай Си Джи Би Теодора Георгиева.

Припомняме, че планът за интерконектор с Гърция е стратегически значим за диверсифициране на доставките на природен газ до България. По тръбата София ще получава по 1 милиарда куб. метра газ от Азербейджан. В момента азерската газ е доста по-евтина от съветската и в случай че планът, който е на 12 години, бе построен, то страната ни щеше да има доста по-ниска цена за потребителите.

" Към момента огромна част от дейностите по контракта за строителство, доставка и планиране са изпълнени. Готови са хидротестовете на гръцка територия и инфраструктурата към този момент се тества и по трасето на българска територия. Всички тръби са положени в траншеята и в границите на февруари цялото трасе следва да е зарито, измежду което цялата тази повърхност ще бъде рекултивирана, с цел да понижим оптимално екологичното въздействие от строителните действия. Освен линейната част, АВАКС има ангажимент и за построяването на няколко наземни уреди - две газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини и един диспечерски център край Хасково. Работата по тяхното осъществяване напредва, имаме позитивно развиване и при крановите възли, където до момента имаше съществено закъснение. На всяко равнище се поставят старания срокът за влизане в комерсиална употреба да бъде спазен ", споделя през днешния ден в изявлението си Георгиева.

Последното ѝ изречение удостоверява упованието, че влизането в комерсиална употреба би трябвало да се случи през юли тази година.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР