Строителството между Кресна и Сандански върви с изпреварващи темпове Свръх

...
Строителството между Кресна и Сандански върви с изпреварващи темпове Свръх
Коментари Харесай

Свръхоптимистичен план за строежа на магистрала Струма


Строителството сред Кресна и Сандански върви с изпреварващи темпове

Свръх оптимистичен сюжет за завършването на автомагистрала " Струма " начерта в коридорите на Народното събрание министърът на районното развиване Николай Нанков.

Амбицията ни е през 2023 година автомагистрала " Струма " да бъде приключена, сподели Нанков. " Върнахме още веднъж доверието на Европейската комисия и България получи 628 млн. лева за построяването на 40 км от автомагистралата ", добави той във връзка решението на Брюксел, който утвърди апликационната форма за двете строящи се прави сред Благоевград и Крупник и Кресна и Сандански.

" Това значително ще облекчи целия развой по осъществяване на дефилето. Бихме могли да кажем, че автомагистрала " Струма " към този момент е необратим развой, който се надяваме да бъде приключен в заложените периоди ", сподели Нанков. Той акцентира, че автомагистралата ще бъде построена макар огромния песимизъм от зелени и други организации, които са подходили с съмнение към плана.

Най-голямото предизвикателство – Кресненското дефиле

Като най-голямо предизвикателство пред плана районният министър дефинира построяването на автомагистралата през Кресненското дефиле.

Строителството на най-тежкия сектор, с дължина към 21 км, би трябвало да стартира през 2019 година и да приключи в средата на 2023 година, с цел да имаме изцяло приключена автомагистрала, сподели Нанков.

Изборът на трасе за тази права лиши на страната 10 години, а публичната поръчка за избор на реализатори към момента не е оповестена.

Последният утвърден вид за трасе планува потреблението на в този момент съществуващия път в едната посока и построяването на източен обход на Кресна в другата посока. Той се оспорва от екоорганизации, които пуснаха тъжба до Европейска комисия. Те желаят изнасяне на автомагистралата напълно на изток или дълъг тунел за прекосяването през дефилето.

Българските управляващи публично не са съобщили дали към този момент са внесли апликационната форма за Кресненското дефиле в Европейската комисия за утвърждение.

Едва ли има по-добър вид на прекосяване през дефилето от построяването на две нови ленти в посока София с магистрален габарит, източно от дефилето, с уширяване на пътното платно, изправяне на виражи и създаване на нужната екологична инфраструктура за земноводни, влечуги и бозайници, разяснява Нанков. Той посочи, че скоростта ще бъде лимитирана до 80 км/час, с цел да се подсигурява в оптималната степен сигурността на прекосяване.

Избраният вид на трасе през Кресненското дефиле е утвърден и като екологично най-устойчив от Министерството на околната среда и водите. Екологията не изключва развиването и строителството, нито строителството изключва екологията, сподели районният министър и добави, че са спазени всички открити от Брюксел нормативи и българското законодателство.

Наскоро Народното събрание промени закона, като понижи опцията за обжалване на екологичните оценки. Една от аргументите за смяната беше да не се бави градежът на автомагистрала " Струма " поради недоволството на екоорганизации.

" Когато приказваме за екология, би трябвало да си дадем сметка, че това не е цялата екологична общественост в България и всички нейни представители. Четири, пет организации обявиха ангажимент и желание да оспорват процедурата, само че пък 23 други са в поддръжка и на разновидността, и на оптимално бързото намиране на решение ", сподели Нанков.

Предсрочен пуск на Кресна - Сандански през ноември 2018 година

Към момента в най-напреднала фаза е построяването на най-дългия 24-километров сектор от Кресна до Сандански. Физическото му осъществяване е над 50%.

Съгласно подписания контракт със строителя правата би трябвало да е подготвена до май 2019 година, само че ще съкратим този период и ще я приключим предварително до ноември 2018 година, даде обещание Николай Нанков.

Строителството на автомагистралата сред Кресна и Сандански стартира в края на август 2016 година

Обектът се извършва от консорциум " Струма Лот 3.3 " с водещ сътрудник " ГБС инфраструктурно строителство " и участници " Пътстрой 92 ", " Главболгарстрой " и " Геострой ". Договорът с тях е за над 234 млн. лева без Данък добавена стойност.

Магистралата сред Крупник и Благоевград подготвена през 2020 година

Срокът за довеждане докрай на правата от Благоевград до Крупник е 2020 година, сподели Нанков.

Участъкът е с дължина 13 километра, а строителството му стартира в края на август тази година. Обектът се построява от ДЗЗД " Автомагистрала Струма 3.1 " с водещ сътрудник " Агромах " и участници " АБ ", " Хидрострой ", " Пътища Пловдив Груп ", " Пътища Пловдив " и " Алве Консулт ". Договорът с тях е за близо 155 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване - 1280 дни.

В този сектор се намира и тунел " Железница ". Изборът за реализатори се провали на два пъти и сега се прави трети опит. Обществена поръчка е разграничена на три обособени полиции, а общата индикативна стойност на обекта е 250 млн. лева

Срокът за строителството на 2-километровия тунел е близо три години – 1060 дни, а за останалите уреди, обособени в другите два лота на поръчката, е по 600 дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР