Строителството и недвижимите имоти са сред най-цикличните индустрии. Чувствителни към

...
Строителството и недвижимите имоти са сред най-цикличните индустрии. Чувствителни към
Коментари Харесай

Предстоят трудни времена за жилищния сектор

Строителството и недвижимите парцели са измежду най-цикличните промишлености. Чувствителни към измененията на пазара на труда, цените на стоките и на първо място към лихвената среда и достъпността на заемите, сега те изпитват усложнения и напрежение. Това се споделя в разбор на Кофас. Според специалистите на компанията световната обстановка на международната сцена няма да се усъвършенства през 2024 година.
 
Жилищният пазар е изправен пред двойно ограничаване  - както във връзка с предлагането, по този начин и на търсенето. Повишението на лихвените проценти докара до бързо утежняване на търсенето, защото семействата не могат да си разрешат да купуват парцели, изключително откакто цените на жилищата се покачиха. Заедно с световния дефицит на работна ръка, това е най-голямата спънка пред строителството, представена от европейските компании от 2021 година до края на 2023 г.
 
Всички тези първични проблеми с предлагането, дружно с бързото повишаване на лихвените проценти през последните две години, доведоха до  повишаване на разноските за строителство във всички направления:  цените на материалите се покачиха, натискът върху заплатите се ускори, а разноските за финансиране скочиха фрапантно.
 
Високите лихвени проценти са предизвикателство за пазара на недвижими парцели
Прочетете още
Компаниите за недвижими парцели, които са дейни най-вече в нежилищни сегменти (индустриални, офис и търговски обекти), са изключително чувствителни. Това се дължи на дълготрайната наклонност за хибриден метод на работа, затварянето на офис площи и ускоряването на електронната търговия. Процентът на свободните офис пространства е рекорден (за 15 години насам) -  20,2% през първото тримесечие на 2023 година в Съединени американски щати и назад до равнищата от 2016 година в Европа - 7,5%.
 
Високите лихвени проценти слагат провокации пред фирмите за недвижими парцели, като едно от най-непосредствените въздействия е забавянето както на броя на покупко-продажбите с парцели, по този начин и на общата им стойност.
 
В актуалната среда това към този момент е очевидно, като  размерът на покупко-продажбите в Европа е намалял с повече от половина през последната година  и е на най-ниското си равнище от 2010 година насам. Освен това значение оказват и разноските за лихви, които набъбнаха динамично през последните две години.

Ситуацията в Централна и Източна Европа

За разлика от други места по света, приключеното строителство бележи друга динамичност през последните месеци (дори години) в страните от ЦИЕ. България към момента е под равнището, записано през 2015 година, Чехия е малко над него, до момента в който в Румъния бележи растеж. Въпреки съмненията, специалистите от Кофас чакат подобряваща се наклонност в района - поръчките на строителния бранш демонстрират, че най-лошото е завършило за огромна част от страните и промишлеността следва да се усъвършенства последователно, само че към момента съществуват голям брой провокации.

Сред тях е и упоменатият дефицит на работна ръка, който към момента лимитира бизнес интензивността.  Въпреки това, достъпът до материали е на по-добро равнище, в сравнение с беше през интервала на възобновяване от пандемията и експлоадирането на войната в Украйна, защото бизнесът съумя да се напасне към измененията и да диверсифицира веригите си на доставки. Опасенията за незадоволително търсене са намалели през последните месеци с вероятност за усъвършенстване.
 
Несъстоятелността в строителната промишленост заема висок дял  измежду страните от ЦИЕ (като е най-концентрирана в Румъния и Прибалтика). Това обаче се дължи както на огромния брой компании, извършващи активност в бранша, по този начин и на забавянията в корпоративните разплащания в него, които са над междинните за района.
 
Също по този начин, страните от ЦИЕ печелят доста от притока на средства от Европейски Съюз. Особено деен консуматор на тези средства е точно Румъния, което частично удостоверява високата динамичност на производството в строителството.

Перспективите за 2024 година
 
Пазарът на недвижими парцели към момента се ориентира в деликатния баланс сред високите лихвени проценти и лимитираното предложение на жилища.
 
Въпреки че цените на жилищата ненапълно се приспособиха към по-високите лихви, непрекъснатите ограничавания в предлагането (причинени от нежеланието на евентуалните продавачи да се реалокират от ниските си лихви по ипотечните заеми или да продават на по-ниска цена) ги резервираха през 2023 година 2024 година би трябвало да означи повратна точка в тази динамичност, като се предвижда спад на цените в по-голямата част от развитите стопански системи (34% в Германия, 31% в Япония) от позиция на купувачите.

В същото време предизвикателният пейзаж на недвижимите имоти  принуждава избрани компании да прибягват до фрапантни ограничения като продажба на активи.  Насочвайки се към 2024 година, цените на бизнес парцелите към този момент са паднали с 25% от пика си. Има случаи, в които известни здания се продават с над 50% отстъпка, наблягайки тежкото състояние, в което се намират някои компании, на фона на сегашния стопански климат.

През тази година специалистите на Кофас чакат динамични положения на бранша, подкрепени от приветствания спад на лихвените проценти. И въпреки всичко опасенията към момента не престават. Тъй като част от съществуващия дълг към този момент е заключен при закрепени лихвени проценти и маржовете на кредитиране за нови заеми са на най-ниското си равнище от повече от десетилетие, се задава належащият въпрос: Дали предстоящите понижения на лихвите ще се окажат съответни и задоволително навременни, с цел да поддържат пазара, показващ признаци на уязвимост?
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР