Строителният бранш е готов да посрещне новите предизвикателства, но накъде

...
Строителният бранш е готов да посрещне новите предизвикателства, но накъде
Коментари Харесай

Важно е държавата да инвестира в строителство, в инфраструктура, в саниране

Строителният отрасъл е подготвен да посрещне новите провокации, само че накъде ще се развива, значително зависи и от визията на страната по думите на инж. Светослав Глосов , почетен ръководител на Камарата на строителите в България. В интервала 2014-2015 година той е зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. През юни 2017 година е назначен за член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, а година по-късно става и ръководител на ведомството. Има зад тила си два мандата като ръководител на УС на КСБ.

Инж. Глосов ще бъде участник в първата на списание „ Мениджър “, която ще се организира на  6 октомври 2022 г. в Hyatt Regency Sofia от 13:00 ч. Той ще се включи в дискусионния първи панел, озаглавен „ Ускоряване на инфраструктурните планове в България: провокации и благоприятни условия “.

- Инж. Глосов, дългоочакваната от бранша индексация на цените на строителните материали към този момент е реалност. Това глътка въздух за бизнеса ли е и по какъв начин ще се отрази тя върху бранша?

- Първо бих желал да кажа, че приемането на методиката за индексация на договорите в строителството е огромен триумф освен за КСБ, само че и за целия отрасъл. Това е резултат от траяла повече от година дейна работа, десетки работни срещи с институциите, изследване и събиране на опита и положителните практики на другите европейски страни.

Бих желал и да употребявам опцията да изразя признателност към министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков и към служебното държавно управление за оптимално експедитивното приемане на методиката, която е витално значима за сектора. 

Тя в действителност е глътка въздух за всички строители. Ще се отрази позитивно, тъй като посредством индексацията компаниите ще могат да покрият част от увеличените разноски и да понижат осъществените все още загуби. След приемането на методиката следва доста работа. В процеса на използването й евентуално ще пораждат редица въпроси, само че въпреки всичко най-важната стъпка е подхваната и с добра връзка сред сектора и институциите с общи старания ще се намерят най-хубавите решения.

- Какво е най-важно за развиването на сектора?  

- Изключително значимо е страната да влага в строителство, в инфраструктура, в саниране, да приготви оптимално бързо новите стратегии. В рецесията строителството ще разчита в огромна степен на европейските фондове и на бюджета.

- Накъде ще се развива секторът?

- Аз съм оптимист за развиването на бранша. Българският строител потвърди в годините своите благоприятни условия, потенциал и професионализъм. Накъдето и да погледнете всичко, което ни заобикаля – градска среда, метро, здания, пътища, всичко това е дело на строителите. Така че браншът е подготвен да посрещне новите провокации, само че накъде ще се развива, значително зависи и от визията на страната. Не съм сигурен, че там има изясненост за дълготрайното развиване на бранша, да вземем за пример какво ще се строи в идващите 10 години.

Мисля, че една такава необятно призната стратегия, тактика или различен документ, очертаващ държавната политика в областта на инфраструктурата и строителството с визия 5-10 или повече години, е извънредно нужен и е време институциите, браншовите организации, Националното съдружие на общините в Република България и всички заинтригувани да седнем на една маса и да го създадем.

Още по тематиката ще научите по време на идната конференция. Програма информация за участниците и безвъзмездна регистрационна форма ви очакват .

Основен сътрудник на събитието: 

С поддръжката на: , ,,,, , , , , 

Институционални сътрудници:, , , , 

Медийни сътрудници: , , , , , , 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР