Строителни контракти с лоша ликвидност сключи ексшефът на ВМЗ-Сопот Иван

...
Строителни контракти с лоша ликвидност сключи ексшефът на ВМЗ-Сопот Иван
Коментари Харесай

Човекът на Нинова във ВМЗ с неизгодни договори на изпроводяк

Строителни договори с неприятна ликвидност подписа ексшефът на ВМЗ-Сопот Иван Иванов, сочи отчет на Центъра за научни проучвания и планиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), предоставен от актуалното управление на оръжейния цех. Напомняме, че той бе назначен от някогашния вицепремиер и сегашен водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, само че свален от поста след идването на служебния кабинет.

От отчета излиза наяве, че някогашният началник на ВМЗ е сключил неизгодни за сдружението строителни контракти, в които са заложени невероятните 60% облага, при междинната норма 20%. Иванов организира светкавична процедура за избор на строители в последните дни на своето ръководство, като превежда на компаниите 50% задатък или към 3 млн. лева без да е ясно защо ще се разходват парите.

На 2 август Съветът на шефовете на ВМЗ взема решение да се стартират ремонтни действия във ВМЗ на обща стойност от към 6 млн. лева На идващия ден към този момент са определени 3 строителни компании, а на 4 август се подписват договорите с тях, като липсва конкретика какво тъкмо ще се ремонтира. На 8 август ВМЗ изплаща на 50% задатък по тези контракти или към 3 млн. лева Едва на 17 август се подписват Анекси към договорите за строителство, в които към този момент се конкретизира размера на строителните работи. Анализирайки размера работа заложен в тях, обаче се оказва, че в действителност преведения задатък е 67% или малко над 3,5 млн. лева

Оказва се, че ползата на ВМЗ не е предпазен по никакъв метод. Не са поискани никакви гаранции от фирмите-изпълнители, обезпечаващи предплатените заплащания, се споделя в отчета. Съмнителният метод при осъществяване на процедурите са съществена причина сегашното управление на ВМЗ да разпореди на УАСГ разбор на договорите за строителство.
Проверката сочи, че не е имало заложени условия към изпълнителите като опит в бранша, осъществени сходни планове или други Липсва писмена документи по какъв начин и на какво съображение са били подбрани участниците и от къде са набавили информация, с цел да образуват своите ценови оферти. От ВМЗ не са заложили и условия към материалите, които следва да се вложат в хода на ремонтните действия.

Предвидените неустойки по договорите са по-тежки за ВМЗ, в сравнение с за изпълнителите. Не са създадени механически планове за дейностите към всеки контракт, показват още строителните експерти.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР