Строг е контролът, осъществяван от БАБХ по отношение на вносните

...
Строг е контролът, осъществяван от БАБХ по отношение на вносните
Коментари Харесай

БАБХ не е установил наличие на радиоактивност във вносни продукти от Украйна

Строг е контролът, реализиран от БАБХ във връзка с вносните артикули от растителен и скотски генезис, идващи от трети страни. Произходът на месото от всички типове животни, включително и птици би трябвало да е посочен на етикета. Посочва се мястото на развъждане и на кръвопролитие, а етикетът наложително съдържа идентификационната маркировка на бизнес оператора, който е правил последната обработка на храната. Това прави преетикетирането на идващите от трети страни артикули от растителен и скотски генезис неприемливо, написа.

Със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ са въведени превантивни ограничения във връзка с избрани артикули с генезис Украйна. Мерките включват засилен формален надзор на всички колета храни от растителен и скотски генезис от Украйна. След приемане на съобщение от районните митнически поделения, на пратките се прави документална, физическа и инспекция за еднаквост на мястото на местоназначението им, като това включва и взимане на проби за съществуването на замърсители. От всяка пратка храна от скотски генезис се взема проба за съществуване на тежки метали и радиоактивност.

До момента в нито една от изследваните над 60 проби не е открито съществуване на тежки метали и радиоактивност.

Официалният надзор включва и предприемане на съответни дейности по сигнали и тъжби. До момента в Централно управление на БАБХ няма постъпили сигнали, свързани с заблуждение на потребителите по отношение на произхода на яйца и птиче месо.

Българската организация по сигурност на храните е способен орган за осъществяване на формален надзор на храните. Контролът се прави с периодичност според осъществената оценка на риска на съответния обект. Контролът се прави на всички стадии от производството, съхранението и дистрибуцията на храните, в това число и при осъществяването на импорт и експорт на храни, както и при вътреобщностна търговия. Всички храни от скотски генезис от трети страни подлежат на граничен формален надзор на първа граница за общността и се съпровождат от здравен документ с гаранции за произхода и сигурността на храната. При осъществяване на формален надзор наложително се прави проследимост на суровините и готовите храни, която включва доказателства за генезис и сигурност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР