Строежът на газовата връзка между България и Гърция напредна с

...
Строежът на газовата връзка между България и Гърция напредна с
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция напредна под коритото на Марица

Строежът на газовата връзка сред България и Гърция напредна с пробиването на трасето под коритото на река Марица край Димитровград. Над 100 км от газопровода от Стара Загора до Комотини към този момент са изцяло подготвени и положени в траншеята, остават по-малко от 25 км за заваряване. Това разгласи Теодора Георгиева, българският изпълнителен шеф на компанията " Ай Си Джи Би ", реализираща плана и предстоящ оператор на интерконектора, по време на форума, отдадена на енергетиката, провел се в четвъртък в границите на шестата среща на страните от самодейността " Три морета ", чийто хазаин тази година е София.

" Това беше едно от най-големите механически провокации в плана, изключително заради комплицираната геология под дъното на реката. Целият развой лиши 28 дни, а финалната фаза – самото издърпване на квалифицирания сектор, лиши над 10 часа непрестанен работен цикъл “, описа пред участниците в полемиката Георгиева.

Дължината на сектора под коритото на реката е 422 м, а пресичането е осъществено чрез хоризонтално ориентирано сондиране. Контролът по качеството се реализира на място от представители на " Ай Си Джи Би " (ICGB), на компанията реализатор на активността, на компанията строител и инженер-консултанта на плана. Нужни са редица проби и подготовката на забележителна по размер документи, обвързвана с качествения надзор, преди осъществяването да бъде признато за сполучливо от възложителя, изясни Георгиева.

След сполучливото привършване на този стадий екипите ще стартират сондажа под язовир " Студен бунар ", което е второ техническо предизвикателство за градежа на връзката. Този сектор е с внушителната дължина от 1420 м.

По време на полемиката Георгиева разяснява, че връзката сред България и Гърция може да има в енергийния преход на България към екологични и устойчиви решения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР