Строежът на газопровода Турски поток започна преди 15 месеца след

...
Строежът на газопровода Турски поток започна преди 15 месеца след
Коментари Харесай

Откъде минава Турски поток?

Строежът на газопровода Турски поток стартира преди 15 месеца след окончателният отвод на Русия от Южен поток, който трябваше да мине през България.

Вместо това Москва и Анкара се схванаха за втори черноморски газопровод, за който двете страни няма да заплащат директни такси.

Общият потенциал на Турски поток е 31,5 милиарда куб. метра в година. Проектът се състои от две успоредни тръби по дъното на Черно море.


Първата тръба ще доставя с природен газ Турция като по този метод заменя досегашното трасе на Транс-Балканския газопровод през Украйна, Молдова, Румъния и България.

Втората успоредна тръба е предопределена за Източна Европа и ще мине през България, тя е с потенциал 15,75 милиарда кубически метра.

Русия е резервирала огромна част от тръбата, която ще минава през българска територия и ще се насочва към Сърбия.

Ето за какво България строи и още един основен за диверсификацията път, а точно българо-гръцката газова връзка сред Стара Загора и Комотини.

По нея се чака да бъде получен и полутечен американски газ след завършването й. Капацитетът на тръбата обаче не е огромен - единствено 3 милиарда куб. метра.
 Официално беше открит Официално беше открит "Турски поток "
В Истанбул беше публично открит газопроводът "Турски поток " за доставки на газ от Русия към Турция. Втора тръба ще доставя със синьо гориво Южна и Ю...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР