Стресната от бурната обществена реакция и приказките за задаващ се

...
Стресната от бурната обществена реакция и приказките за задаващ се
Коментари Харесай

Росица Велкова даде заден: Сбърках, България не е пред фалит!

Стресната от бурната социална реакция и приказките за задаващ се банкрут на страната, финансовият министър Росица Велкова фрапантно смекчи прогнозите си за очертаващ се предстоящ апокалипсис в България. Само ден откакто стресна цялата страна с, Велкова зае нова позиция през днешния ден. Пред Българска национална телевизия тя съобщи, че " никога не може да се каже, че страната е пред банкрут " и че " не съществува действителна заплаха от смяна на закрепения курс на лв. към еврото ".

Да, само че единствено ден по-рано тя твърдеше, че такава теорeтична опция има. Сценариите за възможен неуспех на валутния ръб и изтегляне на заем от МВФ бяха обрисувани в отчет на МФ до Министерския съвет, за който нямало настройка да става обществен. В сряда обаче изводите му бяха оповестени от няколко медии. Часове по-късно Росица Велкова даде конференция, на която разгласи, че бюджетният недостиг би трябвало внезапно да се редуцира, тъй като в противоположен случай има заплаха на интернационалните финансови пазари България да не набере нужния размер дълг, заради което ще се наложи да търси заем от Международния валутен фонд.

Още в сряда вечерта Българска народна банка, в отговор на въпроси на кореспонденти, съобщи, че няма причина за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото, а сходни изказвания са " некомпетентни и безотговорни ". " Международните валутни запаси на Българска народна банка са на най-високото си равнище за последните 30 години. Подобни изказвания за смяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни ", споделиха публично от централната банка в официално съобщение до Българска телеграфна агенция. 

По-късно и вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява, че България не е пред банкрут и няма потребност да се взима заем от МВФ. Днес същото съобщи и.

Пред Българска национална телевизия финансовият министър разяснява, че цитатите от отчета на ведомството ѝ били " извадени от подтекст ". Росица Велкова увери, че нямало потребност от интервенция на МВФ, нито пък от изтегляне на нов дълг.

" Държавата не е банкрутирала и няма риск. Няма риск и за валутния ръб. При изискване че ние следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3%, тези опасности не са налице. Не може това да е банкрутирала страна при условия, че ние си плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 милиарда дълг. Фискалният запас, след заплащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, тъй че това не е банкрутирала страна и няма тези опасности. Тези опасности са при един сюжет, който защото сме служебно държавно управление, ние не би трябвало да променяме и да вършим политика, само че в тази ситуация предлагаме ограничения, с цел да осигурим фискална непоклатимост и да се обезпечат всички заплащания при недостиг от 3% ", съобщи Велкова, явно стресната от суматохата, която е основала.

Велкова разяснява още, че са вероятни отрицателни последствия единствено в случай че бъдат непокътнати трендовете бюджетният недостиг да е висок. Затова служебният кабинет предложил редуциране на разноски и недостиг от 3%. 

Тя отхвърли и обвиняванията, че с изказванията си МФ се включи в предизборната акция, повтаряйки тезите на ГЕРБ за неприятното финансово положение на страната. " Не целим да изпращаме обръщение към политическите партии. Моментът е дотолкоз съгласуван с предизборната акция, че ние според закона до края на месец април би трябвало да внесем план на закон за бюджета за 2023 година, както и да изпратим в Брюксел тригодишна бюджетна прогноза ", изясни Велкова.

Тя призна, че формалните данни на Национална агенция за приходите са за нечуван растеж на облагите на бизнеса през 2022 година Основата на облагаемата облага на корпоративния налог е повишена през 2022 година с 10 милиарда лева, в случай че тя нормално нараства с 1-2 милиарда лева " Това е внезапен скок и означа, че има браншове, които са субсидирани повече и тук-там са се генерирали свръхпечалби ", сподели Велкова, с което отбрани позицията си от сряда, че е належащо да се обмисли облагане на свръхпечалбите на корпорациите с спомагателен еднократен налог в размер на 33%. Тя удостовери позицията си, че е належащо да бъде отстранена диференциалната ставка от 9% Данък добавена стойност за някои от привилегированите браншове, като да вземем за пример ресторантьорския и хотелиерския.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР