Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в

...
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в
Коментари Харесай

4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет

Стресът ни дебне отвред. Задачите пред нас, компликациите, проблеми в работата. Когато той се натрупва, организмът задейства предпазен механизъм - ставаме разсеяни, не можем да се съсредоточим дълго върху нещо, от ден на ден елементи забравяме или степенуваме като маловажни, а те не са. Особено мъчно става, когато се зададе нещо огромно и незабавно - студентска сесия, огромен работен план или просто когато възрастта подсети за себе си.

Натрупването на стрес може да докара до съществени последствия като (букв. от англ. ез. - прегаряне), до. Затова би трябвало в точния момент да потърсим способи да се разтоварваме и да степенуваме проблемите си. Работата върху себе си е най-трудната работа на света, само че от природата можем да получим и огромна поддръжка. Адаптогените, към които се числят и долу изброените растения, оказват помощ на тялото да отговори по-добре на източниците на стрес на клетъчно равнище. Така по натурален път стресът се редуцира, паметта се усъвършенства и концентрацията ни е по-добра. А " подмладяващите " им свойства се дължат на характерните антиоксиданти в тях.

4 хранителни добавки за по-добра централизация и памет

Гинко билоба

Може би най-известното средство за възстановяване на паметта. Гинко билоба (Ginkgo biloba) е неповторим дървесен тип, действителен от милиони години. Оцелял е при всички естествени катаклизми и в днешни дни няма биологично близки сродници. Смята се, че произлиза от Китай и се ползва в обичайна китайска медицина от хилядолетия. Гинко поддържа организма при нервно безсилие, изнемощялост и стрес. Увеличава работоспособността и издържливостта. Билката съдържа два типа биоактивни субстанции – флавоноиди и терпеноиди, с помощта на които работи като мощен антиоксидант и обезврежда свободните радикали.

Сибирски жен шен

Сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus) e многогодишно храстовидно растение, което произлиза от Североизточна Азия и се употребява в източната медицина от епохи. Полезните свойства на женшена са в корена му. Той израства доста постепенно (за 4-6 години), трупайки сапонини, гликозиди и полизахариди с неповторима конструкция и деяние. Едва тогава количеството им е задоволително, с цел да имат лековит резултат. Жен шенът, сходно на гинко, е едно от най-древните " подмладяващи " средства и се предлага изключително на хора в преклонна възраст.

Гуарана

Гуарана (Paullinia cupana) e вечнозелено пълзящо растение, публикувано в Южна Америка, основно в Амазонския басейн. Отличава се с огромни листа, красиви бели цветове и червени букети, които образуват плодовете на растението. Гуараната е позната на локалното население от епохи и е високо ценена, най-много поради семена си. Активна им съставна част гуаранин е идентична по химичен състав с кофеина, а количеството й е два-три пъти повече, в сравнение с в кафеното зърно. Гуараната съдържа и теобромин – веществото, на което приписват ободряващия резултат на какаото и шоколада.

Готу кола

По-малко известно растение у нас, само че то има такива свойства, че би трябвало да го познаваме. Готу кола (Centella asiatica) е многогодишно пълзящо растение, което се употребява в Аюрведа. За лечебни цели се употребяват листата и стеблото на растението. В състава на готу кола влизат редица биоактивни субстанции като сапонинови гликозиди, флавоноиди, бета-каротен, витамин С и витамини от групата В, калций, магнезий, манган, фосфор, калий, цинк и други

А в това време, до момента в който подобряваме работата на мозъка си, една чаша чай за балансиране на страстите няма да навреди:)
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР