Стресът на работното място е неизбежен. Понякога той може да

...
Стресът на работното място е неизбежен. Понякога той може да
Коментари Харесай

Позитивният стрес - ключът към щастието и продуктивността в работата

Стресът на работното място е неминуем. Понякога той може да работи обезсърчаващо, лишавайки ни от сила и мотивация. В такива моменти даже ставането от леглото е предизвикателство, а денят занапред стартира, заяви CNBC.

Макар стресът в огромни дози да се свързва със съществени здравословни проблеми (сърдечни болести и диабет), умерено количество може да бъде от изгода. То подтиква продуктивността на работното място и също така може да ни направи по-щастливи, сочи ново изследване на Indeed, в което са взели присъединяване над 5000 американски чиновници.

Според него хората, които са позитивно настроени към напрежението и го възприемат като предизвикателство, са по-продуктивни, по-добре се концентрират върху работата и се усещат по-мотивирани. Именно те е едва евентуално да обмислят овакантяване.

Стресът е естествена човешка страст. Много хора обаче свързват него и паниката със боязън, споделя доктор Уенди Сузуки, невролог в Университета на Ню Йорк. Тя обича да припомня на хората, че с цел да бъдат най-хубавата своя версия, в работата и в персоналния живот, те имат потребност от малко огън в стомаха, който да ги предизвика да бъдат самодейни и да покажат на какво са способни.

Д-р Сузуки е безапелационна, че стресът може да бъде позитивен. За нея има един доста основен миг при него, който може да се употребява от хората, с цел да се стимулират, даже когато се усещат изтощени. Нарича го “сладко място ”.

Например, в случай че се притеснявате, че няма да запомните всички значими задания, които би трябвало да извършите през идващия работен ден, можете да подготвите лист още предната вечер.

Приемането на напрежението като предизвикателство, а не като проблем, е контраинтуитивен трик, който може да увеличи продуктивността ви и да усъвършенства вашето благоденствие на работното място.

Д-р Уенди Сузуки и Питър Виталиано, професор по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон, оферират следните препоръки за основаване на положителна конфигурация към напрежението:

Разберете разликата сред добър стрес и неприятен стрес

Всеки знае, че има стресиращи фактори в офиса, които не може да бъдат следени. Такива са токсичният началник, трафикът по пътя до работата, всеобщите съкращения на личен състав и така нататък В тези случаи позитивното мислене за напрежението не оказва помощ, споделя проф. Виталиано.

Според проучване, оповестено в MIT Sloan Management Review, има тъкмо пет детайла, които характеризират токсичното работно място. За тях би трябвало да се оглеждате. В него царува пренебрежение, липса на приобщаване, неетичност, неучтивост и условия за корист с власт.

От изследването на Indeed научаваме за още няколко казуса, свързани с неприятен стрес. Това са повтарящи се спорове или неприятни взаимоотношения с сътрудници и мениджъри, както и мениджъри, които не са загрижени за това по какъв начин се усещат чиновниците им.

В такива случаи „ може да станете по-силни, тъй като сте претърпели неприятна работна обстановка, само че в случай че стресовите фактори са отвън вашия надзор, най-добре е да продължите напред и да напуснете тази среда “, споделя проф. Виталиано.

Обърнете внимание на метода, по който мислите

За да развиете своята позитивна конфигурация към напрежението, значимо е да разпознаете отрицателните модели в метода ви на мислене и стандартите, които ви спъват.

Метакогницията, споделя доктор Сузуки, или “мисленето за личното ви мислене ”, може да ви помогне да пренапишете отрицателните мисловни модели, които биха могли да поддържат напрежението на работното място.

Джоселин Гафнер, редактор в Indeed, предлага да започнете с разбиране, което бихте желали да измененията. Противодействайте му с по-оптимистична мисъл.

Например, в случай че усещате, че сте претрупани с работа, на мисълта “Давя се в работа и не мога да се оправя ”, отвърнете с “Имам доста за извършване и ще дам всичко от себе си, само че ще върша нещата едно по едно ”.

В битката с отрицателните мисли оказват помощ и образци от минали сложни работни обстановки, които сте преодолели, споделя проф. Виталиано. Припомнете си своите мощни страни.

Ако ви следва да извършите презентация на среща и сте нервни, спомнете си случаи, в които сте се справили добре. Според проф. Виталиано, в случай че мислите най-вече за нещата, които може да се объркат, губите надзор над обстановката и може единствено да си навредите.

Свържете работата си с нещата, които са значими за вас

Постоянното напрежение на работното място е директен към път изтощението. Участието ви във от ден на ден задания, които ви харесват обаче, е метод да останете стимулирани и да покажете на какво сте способни. То подтиква усвояването на нови умения, имате опция да работите с друг екип и спомага за ограничение на риска от претоварване.

Затова съветът на специалистите е да си поставите ясни цени - такива, които ви вълнуват. Поддържайте и открит разговор с мениджъра си, с цел да може да ги преследвате стабилно и с положително мислене за напрежението.

Тази тактичност може също да ви помогне да изградите своята убеденост и умения за решение на проблеми.Те са основни за кариерното развиване, прибавя проф. Виталиано.

Ако не ви е комфортно да се обърнете към шефа си, той предлага да намерите сътрудник, на който имате доверие и от който можете да получите почтена противоположна връзка, и да видите дали има благоприятни условия да си сътрудничите с него или с различен екип по буен план.

За доктор Сузуки позитивното мислене за напрежението е това, което разрешава да избегнете изтощението на работното място, заменяйки го с възторг и целенасоченост.  По думите й, работата не постоянно е “цветя и рози ”. Дори тя да не ви харесва сега, постоянно може да намерите нещо положително в нея.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР