Стратегическият за страната ни енергиен обект ПАВЕЦ Чаира няма да

...
Стратегическият за страната ни енергиен обект ПАВЕЦ Чаира няма да
Коментари Харесай

ПАВЕЦ Чаира няма да заработи скоро

Стратегическият за страната ни енергиен обект ПАВЕЦ " Чаира " няма да проработи скоро. Това стана ясно при инспекцията на отрасловия министър Росен Христов.

Той разясни, че вредите по оборудването са обилни и ремонтът изисква доста време. На този стадий не е ясно от къде тъкмо ще бъдат обезпечени нужните средства.

Тъй като е стратегически обект за националната сигурност от стартирането ѝ в употреба през 1995 година
до през днешния ден в централната не са допускани публицисти.

ПАВЕЦ " Чаира " е един от най-важните обекти в българската енергетика. Той обаче към момента не работи. Цялостният му ремонт ще коства 200 млн. лева, заяви министърът на енергетиката.

От пораждане на повредата в ПАВЕЦ " Чаира " през 2022 година досега са направени 3 самостоятелни разбора от разнообразни институции и страни, като сега се реализира четвърти.

Всички те целят да открият повода за случая в хидроагрегат четири, както и за какво положението на останалите три елемента е толкоз тежко. Очаква се на място да дойдат и експерти от японската компания производител на оборудванията.

" Вървим към концепцията да се направи промеждутъчен ремонт на два от елементите, които да дадат, който да дадат живот в порядъка на няколко години и опция за въвеждане в употреба ", съобщи енергийният министър Росен Христов.

Няма данни за бойкот на оборудването, каквито подозрения съществуваха преди година, увериха от Националната електрическа компания, която е притежател на ПАВЕЦ " Чаира ".

ПАВЕЦ-ът е пуснат в употреба през 90-те години на предишния век, като подпомагаща мощ за АЕЦ " Козлодуй ".

" Анализите имат разнообразни нюанси, само че като цяло водят в тенденция, че се касае в забележителна отмалялост на метала, от който са построени спиралните камери на хидроагрегатите ", добави Мартин Георгиев, изпълнителен шеф на Националната електрическа компания.

От министерството на енергетиката са ревизирали прогнозата си за цена на ремонта - вместо предстоящите 2 милиарда лв., той ще коства 200 млн., изясни енергийният министър Росен Христов.

Дори и това финансиране обаче не е ясно от кое място ще пристигна. От министерството ще опитат да обезпечат пари в това число и от Плана за възобновяване и резистентност.

" В момента се опитваме да го предоговорим тъй че средствата, които са за предпазване на сила да бъдат технологонеутрални, в това число да могат да се употребяват за сходни планове, а освен за акумулатори, защото батериите са една от многото системи за предпазване на сила, надалеч не най-екологичните и под въпрос какъв брой са ефикасни ", сподели още Росен Христов.

Междувременно преди няколко месеца НЕК разгласи капиталова стратегия за разширение на един от язовирите по каскадата на ПАВЕЦ " Чаира ".

Репортер: Ангел Узунов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР