Стратегическият документ Визия за София, който трябва да даде насоките

Стратегическият документ Визия за София, който трябва да даде насоките ...

Арх. Любо Георгиев: Ограниченията за колите в София може да са факт до няколко години.


Стратегическият документ "Визия за София", който трябва да даде насоките за развитие на града до 2050 г., ще бъде представен в понеделник пред Столичния общински съвет. Сред най-противоречивите мерки в него са тези, които предлагат да се ограничи движението на автомобили в и през центъра на столицата. Предвижда се синята зона да важи седем дни в седмицата, както и да се плаща такса за преминаващите транзитно автомобили през центъра. Независимо от негативния отзвук сред гражданите, екипът на "Визия за София" не смята да се отказва от предложенията си. Идеята е те да станат факт в близките няколко години, но въвеждането им да се прави внимателно - с планиране и кампании за убеждаване на противниците им, обясни арх. Любо Георгиев, който е ръководител на екипа, създал стратегическия документ за развитието на столицата. Изготвянето му беше възложено от Столичния общински съвет, а работата започна през 2017 г. До момента са отделени 750 000 лева от бюджета за визията.

Проучване в рамките на разработването на "Визия за София" показа, че за хората приоритетните посоки за развитие в града са решаването на проблемите с трафика, мръсния въздух, чистотата и презастрояването. Какви са основните мерки които предлагате за решаването на тези проблеми?

Това, което ще представим в понеделник, са дългосрочни цели и стъпките към тях. За сферата на строителстовото имаме цели и действия, които са свързани с това да се планира много по-добре средата. Това е голям недостатък. Думичката "планиране" дълго време е възприемана от обществото като нещо комунистическо. Но мултинационалните компании планират, градът също трябва да го прави.

Плановете трябва да се правят на основата на много по-добра информация. Толкова време не се е събирала информация за града, че донякъде сме на сляпо за процесите, които протичат, причините и последствията от тях.

Другият основен въпрос е комуникацията. Предлагаме общината да поеме ролята на координатор и медиатор в този процес. Да има екип, който се занимава с това. Администрацията да не е реактивна, а активна при комуникацията на нещата, които се случват в града, не само в общината.

Източник: mediapool.bg