Стратегическият документ Визия за София, който трябва да даде насоките

...
Стратегическият документ Визия за София, който трябва да даде насоките
Коментари Харесай

Арх. Любо Георгиев: Ограниченията за колите в София може да са факт до няколко години

Стратегическият документ " Визия за София ", който би трябвало да даде насоките за развиване на града до 2050 година, ще бъде показан в понеделник пред Столичния общински съвет. Сред най-противоречивите ограничения в него са тези, които оферират да се ограничи придвижването на коли в и през центъра на столицата. Предвижда се синята зона да важи седем дни в седмицата, както и да се заплаща такса за преминаващите директно коли през центъра. Независимо от отрицателния отзив измежду жителите, екипът на " Визия за София " не счита да се отхвърля от предложенията си. Идеята е те да станат факт в околните няколко години, само че въвеждането им да се прави деликатно - с обмисляне и акции за увещание на съперниците им, изясни арх. Любо Георгиев, който е началник на екипа, основал стратегическия документ за развиването на столицата. Изготвянето му беше предоставено от Столичния общински съвет, а работата стартира през 2017 година До момента са отделени 750 000 лв. от бюджета за визията.

Проучване в границите на създаването на " Визия за София " сподели, че за хората предпочитаните направления за развиване в града са решаването на проблемите с трафика, мръсния въздух, чистотата и презастрояването. Какви са главните ограничения които оферирате за решаването на тези проблеми?

Това, което ще представим в понеделник, са дълготрайни цели и стъпките към тях. За сферата на строителстовото имаме цели и дейности, които са свързани с това да се възнамерява доста по-добре средата. Това е огромен минус. Думичката " обмисляне " дълго време е възприемана от обществото като нещо комунистическо. Но мултинационалните компании възнамеряват, градът също би трябвало да го прави.

Плановете би трябвало да се вършат на основата на доста по-добра информация. Толкова време не се е събирала информация за града, че ненапълно сме на сляпо за процесите, които протичат, аргументите и следствията от тях.

Другият главен въпрос е връзката. Предлагаме общината да поеме ролята на координатор и посредник в този развой. Да има екип, който се занимава с това. Администрацията да не е реактивна, а дейна при връзката на нещата, които се случват в града, освен в общината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР