Стратегическа грешка е да не управляваш, докато планираш. Стратегиите за

...
Стратегическа грешка е да не управляваш, докато планираш. Стратегиите за
Коментари Харесай

Георги Костов: Събудете се. Това не е бизнес, а държавата. Войните за олиото ви го доказаха.

Стратегическа неточност е да не управляваш, до момента в който планираш. Стратегиите за минимизиране на вреди са положителни за бизнес моделите, само че в държавното ръководство е напълно друго. Войните на олиото демонстрираха един друг взор на българина, който очевидно не се интересува от мнението на политиците. Защо ли?!? Мисля, че в Библията го написа “……. по делата ще ги познаете ”(Матей 7:20) 

Ще изразя, моето мнение във обстоятелства, за какво се стигна да загине човек на опашка за олио през 2022 година

Да стартираме малко по-отдалеч. Още през есента на 2021 година цената на слънчогледа скача с над 50 %. Формирането на пазарната цена на олиото е на база бъдещи реколти. През зимата интензивно се заприказва, че ще има фрапантно покачване на олиото при започване на пролетта, а с започването на войната и липса на слънчоглед.

След започването на войната и набъбващата инфлация ускори терзанията на семействата и всяко повишаване на главен артикул е във фокуса на хората. На този декор покачването на олиото провокира публичното внимание и започнаха да циркулират фотоси с нарасналите цени на олио.

Това притегли вниманието на един от министрите и той очевидно заплаши търговците.

“Обръщам се към всички: Не се поддавайте на лъжливи внушения. С тази суматоха вредите сами на себе си. Така ви подлъгаха за една нощ с бензина и на другия ден цената падна. Сега по този начин ви манипулират с олиото ”, сподели Нинова и разгласи, че ще се разправи със спекулата, като сезира Комисия за защита на конкуренцията. 

В пълномощията на Комисия за защита на конкуренцията е да ревизира дали няма сговаряне на цените при производителите на олио в България – пет-шест са огромните компании, пазарът не е огромен. Комисията може да стартира секторна инспекция за нарушаване на член 15 и 21 от Закона за защита на конкуренцията – за неразрешени съглашения, както и корист с господстващо или монополно състояние. Подобни инспекции обаче траят месеци, а в случай че въобще бъдат потвърдени нарушавания на антимонополното законодателство, има санкции до 10% от оборота за предходната финансова година. После стартират да се точат каузи. Така да вземем за пример през 2018 година Върховният административен съд удостовери решение на Комисия за защита на конкуренцията от 2013 година, с което бяха глобени няколко сдружения за произвеждане на бутилирано слънчогледово олио – заради картел. Сумата беше смешна – малко над 2 милиона лв..

В същото време обаче огромните търговски вериги реагираха по пазарен метод на обстановката и взеха решение да освободят пазарните си количества.
Голяма верига го пуска на 2,99 тази събота


Въпреки очевидно заложената обществена бомба, държавното управление не реагира по никакъв метод, разчитайки посланията да са повлияли на хората. И се стигна до събота 12.03.2022 година

Очевидно е, че огромна част от народа не има вяра на политическият хайлайф. Очевидно, е че не може да надмогнем българския манталитет.

Реакция по места съвсем липсваше. Тази рецесия разтресе радикално устоите на нашето общество, извади на показ раздрания интегритет и сподели скритите ни недостатъци, които ние се вършим, че не виждаме – публично равнодушие, безсрамие и доста други.



Основна виновност обаче има властта и нейните дейности. Докато възнамеряват и проучват, би трябвало да не не помнят, че би трябвало и да ръководят. Страхът от неверни дейности в бизнеса, пази от банкрут, страхът от неверни дейности в страната отчуждава хората. Политиците са длъжни да вземат решения, да трансформират, да работят, в случай че сгрешат да се поправят и да продължат. Бездействието срутва техните рейтинги доста повече от грешките. Това е главната разлика с бизнеса. Губейки доверието на хората, какъвто и проект и напредък да осъществят, те няма да получат утвърждение. Своевременните дейности и решения, са по значими от фючърсите на политическото говорене.

И тук в този случай няма опрощение. Можеше най-малко по една патрулка да пратят, на време и да контролират талпите. За жал това докара и до съдбовен край.  Дали се променяме! Да променяме се, само че всеки самичък за себе си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР