Страсбург. На специално събитие в Страсбург в присъствието на Генералния

...
Страсбург. На специално събитие в Страсбург в присъствието на Генералния
Коментари Харесай

ЕК: Българският еврокомисар Мария Габриел представи бета версията на Каталога на европейските филми

Страсбург. На особено събитие в Страсбург в наличието на Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, посланици, членове на Комисията по просвета и обучение на Европейския парламент и на Европейската аудиовизуална обсерватория, както и известният румънски кинорежисьор Раду Михайлеану, българският еврокомисар Мария Габриел показа бета версията на Каталога на европейски филми. Каталогът бе основан по нейна концепция и получи поддръжката на водещите европейски организации в региона на киното и културата по време на най-големите кино фестивали в Кан, Лион, Берлин и Венеция. Началото на този неповторим по своята същина дигитален артикул бе обещано с поддръжката на Европейската аудиовизуална обсерватория и стратегия МЕДИА, осведоми Представителството на Европейска комисия в България .

„ Тази бета версия на каталога има за цел информацията за европейските кинопродукции да стане налична онлайн за жителите, експертите и обществените управляващи във всички държави-членки посредством услугата „ видео по поръчка “. Така ще дадем опция на хората да имат по-голям достъп до благосъстоянието, което нашите създатели основават. Цифровите технологии разрешават европейските творби да станат по-видими “, съобщи българският еврокомисар.

Тя означи, че сега има разминаване сред размера на създаваните европейски филми и количеството, което доближава до феновете. Европа е главен участник на международния пазар на кинопродукции с над 18 хиляди кино лентата за интервала от 2007 до 2017 година В същото време онлайн наличието на европейски филми е едвам 29% от предлаганото през услугата „ видео по поръчка “. Очакванията са пазара на клиенти на тази услуга да нарасне до над 777 милиона души през 2023 година Този тип бизнес генерира сега доход от над 110 милиарда евро.

„ Идеята за каталога подтиква основаването на общественост от експерти, организации и обществени управляващи, които подписаха манифест в Кан. Радвам се, че огромните европейски онлайн платформи отвориха своите каталози с филми и предоставиха данните на Европейската аудиовизуална обсерватория. Инициативата е от практическа изгода за още доста други участници, в това число и за световни платформи като Amazon, Netflix и Apple, които показаха предпочитание да се причислят “, сподели още Мария Габриел.

Бета версията съдържа сега информация от 250 каталога или над 35 хиляди европейски кино лентата. Окончателната цялостна версия ще проработи в края на годината.

„ Разпространението на европейски филми има стратегическо значение. От една страна това основава тласък за производителите на филми да влагат повече в качествена продукция. От друга страна, като даваме видимост на кинопродукциите и улесняваме достъпа до тях, даваме опция на феновете да преоткрият и оценят европейските филми “, заключи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР