Страсбург. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира, че решението

...
Страсбург. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира, че решението
Коментари Харесай

Евродепутатът Емил Радев: ЕП и ЕК все по-категорично подкрепят присъединяването на България към Шенген

Страсбург. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев разяснява, че решението за даване на въздържан достъп до Визовата осведомителна система (ВИС) на България и Румъния е значима стъпка в посока на бъдещото ни присъединение към Шенген. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . „ В последно време виждаме все по-категорична поддръжка и от Европейската комисия, и в Европейския парламент за това България да стане част от Шенген. Надявам се държавите-членки също да вземат скоро позитивно решение в тази тенденция “, съобщи Емил Радев.
Миналата седмица комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал даде своето единодушие с безапелационен резултат от 33 гласа в поддръжка на това да получим достъп до ВИС. Предоставянето на подобен достъп е належащо изискване, с цел да може тези две страни да ползват новосъздадената система за влизане/излизане, която ще пресмята продължителността на престоя на жители на трети страни на територията на Европейски Съюз за засичане на тези, които просрочват оторизации им престой.
По-конкретно, с новоприетото решение България ще може да вижда лицата, на които е издадена шенгенска виза, ще може да преценя дали обещано лице има потребност от българска виза и ще може да ревизира дали в действителност преминаващите границите лица имат шенгенска виза. В същото време обаче българските гранични чиновници няма да могат да вкарват решенията за издадени български визи, тъй като те не са годни на територията на шенгенските страни, т.е. няма да имат деен достъп и няма да може да трансформират информацията в системата.
България ще може да употребява пасивно ВИС откакто премине сполучливо оценка на опциите и готовността на страната да ползва системата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР