Странни“ обекти в обществената поръчка за охрана на БДЖ-Товарни превози“?

...
Странни“ обекти в обществената поръчка за охрана на БДЖ-Товарни превози“?
Коментари Харесай

„Странни“ обекти в обществената поръчка за охрана на „БДЖ-Товарни превози“?

„ Странни “ обекти в публичната поръчка за защита на „ БДЖ-Товарни транспорти “? „ Странни “ обекти са заложени в публичната поръчка за въоръжена защита на „ БДЖ-Товарни транспорти “, съобщи за Дарик някогашният чиновник от отдела „ Вътрешен надзор “ в сдружението Петър Бръснаров. Един от образците е Базата за ремонт на контейнери в Димитровград , която, по думите му, е „ разпадащо се хале “, което БДЖ не употребява от години.

От „ БДЖ “ обаче оориха, че определението „ разпадащо се хале “ „ не дава отговор на обективната истина “. Обектите, в които „ БДЖ-Товарни транспорти “ прави активността си и прилежащата инфраструктура, са част от избраните с разпореждане на Министерски съвет стратегически обекти със значение за националната сигурност , акцентираха от сдружението.

Сагата с публичните поръчки за защита на „ БДЖ-Товарни транспорти “ е от години, уточни Петър Бръснаров. От 2012 година до момента са направени няколко несполучливи опити за подписване на контракт, които се провалят по разнообразни аргументи. Прогнозната стойност на актуалната поръчка е съвсем 15 млн. лв. за период от 5 години. В нея обектите са по-малко от предходната, само че за сметка на това са заложени „ странни “ обекти, посочи Бръснаров.
 
Подобна е обстановката на гара Свиленград, която също е до границата и се охранява от полиция, посочи Петър Бръснаров. В писмен отговор до Дарик от БДЖ показаха, че гарите Драгоман и Свиленград са с главно значение за влизащи и напускащи страната товарни влакове и съществуването на полиция там не позволява занижаване на отговорностите на „ БДЖ-Товарни транспорти ” за опазването им. Охранителните обследвания слагат регионите и на двете гари като рискови предвид на заобикалящата среда от емигранти и други лица способни да извършат злоумишлени действия, прецизираха от сдружението.
 
От друга страна в публичната поръчка е заложена защита на Базата за ремонт на контейнери в Димитровгра д, която БДЖ не употребява от години, изясни Петър Бръснаров. Подобна е обстановката и с Помпената станция в Димитровград, добави той.-->
 
Според БДЖ обаче определението на базата за ремонт на контейнери в Димитровград като „ разпадащо се хале “ не дава отговор на обективната истина заради обстоятелството, че за обекта, очакван за защита, сдружението планува запазване на материални активи. А същото се отнася и за Помпената станция в Димитровград.
 
Друг проблем съгласно Бръснаров е, че в публичната поръчка няма ясна формулировка за рискови влакове и товари.
 

На въпроса има ли формулировка за рискови влакове и товари , както и прогноза какъв брой ще бъдат те и на каква територия ще бъдат охранявани, от БДЖ показаха, че установяването на какъвто и да е рисков фактор, грозящ съответен обект, да вземем за пример транспортиран товар, преносим състав или друго имущество на сдружението единствено по себе си прави обекта рисков. В тази връзка публичната поръчка планува защита на обекти при нужда , при анализиране на опасности в избрани региони или при непредвидена смяна на ситуацията.
 
От компанията прецизираха, че нуждата от въоръжена защита се дефинира освен от разбори на похищения в тях, а и от сложни, профилирани, експертни обследвания според Директивата за европейските сериозни инфраструктури от 2008 година, Европейска стратегия за отбрана на сериозна инфраструктура, критериите за вероятни вреди, стопански и публични последствия.
 
За последната година похищенията в охраняеми обекти на „ БДЖ-Товарни транспорти ” ЕООД, които все още се водят като загуби и за които са формирани досъдебни производства са на стойност 22 153 лева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР