Странната смърт на 47-годишния противоречив словенски бизнесмен Робърт Ротар е

...
Странната смърт на 47-годишния противоречив словенски бизнесмен Робърт Ротар е
Коментари Харесай

Завръщат ли се убийствата на КГБ, странна смърт на шестима руски дипломати

Странната гибел на 47-годишния спорен словенски предприемач Робърт Ротар е задоволителен мотив да си зададем въпроса: "Дали ставаме очевидци на завръщането на класическите убийства на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и УДБА? ".

Под това заглавие хърватският седмичник "7дневно " разгласява обстойно следствие за злокобната Държавна сигурност от времето на югославския деспот Йосип Броз Тито - УДБА и за гибелта на шестима съветски дипломати.

Изданието акцентира, че множеството жертви са имали пострадвания по главите, в това число и Ротар, само че като причина за тяхната гибел се показва сърдечна непълнота.

Ротар от 15 години е живял в лукс във вилата си в Дикло, край Задар, в Хърватия, напомня БГНЕС. Тази пролет той бе задържан по съмнение в правенето на подправени документи и умря в ареста при започване на месец август "след рухване от стол ", което е било провокирано от "сърдечна непълнота ". Ден преди този момент Ротар е бил прегледан от доктор, само че не са били открити никакви съществени болести.

За по-малко от една година шестима съветски дипломати починаха от "сърдечна непълнота ".

Неотдавна в суданската столица Хартум, бе открит мъртъв съветският дипломат в Судан. Като причина за неговата гибел бе посочена "сърдечна непълнота ". Това е следващият случай на странна кончина на съветски посланик в чужбина от ноември предходната година.

В деня на изборите в Съединени американски щати на пода в съветското консулство в Ню Йорк бе открит дипломатът Сергей Кривов. Той имаше пострадвания по главата. Руските публични лица обаче оповестиха, че той е умрял от сърдечен удар.

Откриха мъртъв съветския дипломат в Судан

Три месеци по-късно през януари тази година, съветският консул в Атина, 55-годишният Андрей Маланина, бе открит мъртъв на пода в банята в жилището му. Според полицията той е умрял от естествена гибел. Няколко седмици по-късно в Индия след малко боледуване умря Александър Кадакин.

През февруари месец Виталий Чуркин, съветският дипломат в Организация на обединените нации, умря в кабинета си. От дипломатическата задача на Москва в Съединени американски щати оповестиха, че повода за неговата гибел е сърдечен удар. Британската преса обърна внимание на обстоятелството, че като "причина за гибелта на множеството съветски дипломати се приписва сърдечен удар, макар други признаци по тялото на умрелите ".

Почина посланикът на Русия в Организация на обединените нации

"След тайнствената кончина на Робърт Ротар има съществени подозрения по отношение на "спонтанните му сърдечни проблеми ". Журналистът от вестник "Репортер " Ненад Глукс тези дни оповести нови данни към случая. Негов източник, който е осведомен с случая в Задър, където умира словенският предприемач, твърди, че "Робърт Ротар е погубен след инжекция, която е провокирала гибелта му ".

Глукс задава и още един доста тежък въпрос: Защо аутопсията е осъществена в прилежащия град Шибеник, а не в Задар, каквато е практиката при сходни случаи? Интересен е и фактът, че "словенските медии, които са под контрола на олигархията на прехода, остро нападнаха болничното заведение в Задар и твърдяха, че там няма "елементарни условия за лекуване ".

"Няма по какъв начин да свържем гибелта на съветските дипломати с тази на Ротар. Но няма по какъв начин и да не си зададем въпроса за аргументите за тази всеобща "сърдечна непълнота " при толкоз дипломати за по-малко от 9 месеца. Тези случаи ни припомнят за гибелта на доста публицисти, опозиционни водачи и някогашни олигарси, които "тръгнаха по неприятния път ". Общото сред тях е, че за всички тези случаи Москва твърди, че тяхната гибел е инцидентна и че има разумно пояснение, което естествено изключва виновността на Кремъл ", написа загребският седмичник.

В същото време би трябвало да обърнем внимание на един значим факт: Пробождането с дребна игла /инжекция/, толкоз дребна, че то може и да не се усети, а в това време провокира гибел заради сърдечна непълнота, бяха типичен способи за очистване на УДБА и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в предишното. Много от жертвите починаха, без даже да се усетили пробождането.

"Каква е повода за гибелта на Робърт Ротар сигурно в никакъв случай няма да разберем. Дори и да научим, че тези, които направиха аутопсията са работили по заповед, само че това не ни пречи да си напомним кой бе Ротар и с какво се занимаваше. Той бе едно "успешно дете на номенклатурата от прехода ". Той завоюва доста пари занимавайки се и с политика. Той постоянно ще напомня, че политиката на територията на някогашна Югославия е обвързвана с престъпността. Точно по този начин, както и в родината на всички комунистически опити - Русия ", написа още изданието.

"Както в Хърватия, по този начин и в Словения нямаше лустрация. Това разреши на някогашните комунисти елегантно да се инфилтрират в демократическите партии на първите избори през 1990 година. Днес сигурно знаем, че УДБА се прегрупира и продължи да работи по същия метод и да употребява старите си способи ", се споделя в края на следствието на хърватския седмичник.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР