Страните от Югоизточна Азия провеждат първите съвместни военноморски учения близо до оспорваното Южнокитайско море

...
Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия започна първото си съвместно
Коментари Харесай

Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия започна първото си съвместно военноморско учение в момент, когато няколко страни членки са реагирайки по-силно на нарастващата китайска самоувереност в района

От НИНИЕК КАРМИНИ Асошиейтед прес 19 септември 2023 г., 5:07 ч. Китай — но ученията тази седмица са първите, включващи само блока, и се тълкуват от мнозина като сигнал към Китай.

Китайската „линия с девет тирета“, която Китай използва, за да разграничи претенциите си към по-голямата част от Южнокитайско море, го доведе до напрегнати противопоставяния с конкурентния претендент Виетнам , Малайзия, Бруней и Филипините, като китайските рибарски лодки и военни кораби стават все по-агресивни в спорните води.

Линията също се припокрива с част от ексклузивния индонезийски икономическа зона, простираща се от островите Натуна. Първоначално Маргоно каза, че ученията ще се проведат в Северно море Натуна на ръба на Южнокитайско море, разлом в съперничеството между САЩ и Китай, след срещи на служители на отбраната на АСЕАН в Бали през юни.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">Въпреки това, Индонезия, която държи ротационния председател на АСЕАН тази година, реши да премести ученията на островите Южна Натуна, далеч от спорната зона, очевидно за да избегне реакцията на Пекин .

Китай и АСЕАН подписаха необвързващо споразумение от 2002 г., което призова съперничещите държави претенденти да избягват агресивни действия, които биха могли да предизвикат въоръжени конфликти, включително окупацията на безплодни острови и рифове, но нарушенията продължават.

Китай е подложен на силна критика за милитаризирането на стратегическото Южнокитайско море, но казва, че има правото да строи върху своите територии и да защитава ги на всяка цена.

„Тези, които извършват каквито и да било проучвания или дейности в тази зона, не трябва да нарушават държавната територия,“ каза Маргоно след церемония по откриването на учението присъстваха военни лидери на АСЕАН на остров Батам до Сингапур. „Това е ясно регламентирано от Конвенцията на ООН по морско право.“

Запитан дали АСЕАН изпраща по-силно послание срещу конкуриращите се териториални претенции на Китай в Южнокитайско море, Маргоно отговори: „Имахме твърда позиция.“

Той каза пред репортери, че АСЕАН се е съгласила да провежда военни учения ежегодно. В бъдеще те ще бъдат разширени до пълни военни учения с участието на армията, флота и военновъздушните сили, той каза.

Индонезия и Китай се радват като цяло на положителни връзки, но Джакарта изрази загриженост относно това, което вижда като китайско посегателство в нейната изключителна икономическа зона в Южнокитайско море. Засилените дейности на кораби на китайската брегова охрана и рибарски лодки в района изнервиха Джакарта, което накара нейния флот да проведе голямо учение през юли 2020 г. във водите около Натуна.

Въпреки официалната си позиция на държава, която не претендира за Южнокитайско море, Индонезия преименува част от него на Северно море Натуна през 2017 г., за да подчертае твърдението си, че зоната, която включва находища на природен газ, е част от нейната изключителна икономическа зона. По подобен начин Филипините нарекоха част от това, което считат за свои териториални води, Западно филипинско море.

Виетнам, една от четирите държави, претендиращи за членство в АСЕАН, е гласен в изразява загриженост относно превръщането на Китай в седем спорни рифа в изкуствени острови, включително три с писти, които сега приличат на малки градове, въоръжени с оръжейни системи.

Двама членове на АСЕАН , Камбоджа и Лаос, и двете китайски съюзници, се противопоставиха на използването на силен език срещу Пекин в споровете.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР