Страните от региона на Западните Балкани са потънали в собствените

...
Страните от региона на Западните Балкани са потънали в собствените
Коментари Харесай

Весела Чернева: Разширяването на ЕС към Западните Балкани върви назад

" Страните от района на Западните Балкани са потънали в личните си проблеми и не чакат някаква помощ от Брюксел. Явно притегателната мощ на евроинтеграцията е престанала да играе тази роля на катализатор на промени , престанала е да подтиква политиците и хората. Ролята на България се загатваше във всяка среща по доста отрицателен метод по отношение на българското несъгласие, което спря РСМ и Албания за договаряния с Европейския съюз (ЕС) ". 

Това сподели пред БНР заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. През последната седмица тя беше на обиколка в района. 

Тя уточни, че разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани освен, че буксува, а даже върви обратно

" Във всичките тези страни доверието е намаляло фрапантно. В момента, в който РСМ и Албания стартират да договарят с Европейски Съюз, целият климат на връзките с Европейски Съюз ще се промени ". 

В предаването " Събота 150 " Чернева добави: 

" В Косово, в Черна гора, в Босна наподобява, че методът да изразят митинга си за доста хора е посредством протест на парламентаризма . Това е, с което сърбите заплашват в Северно Косово. Една проруска партия в Черна гора бойкотира Народното събрание. В Босна - Република Сръбска заплашва да се отдръпна от институциите. Изглежда, че това е матрицата на държание, с цел да се показва твърдоглавост и отвращение да вземат участие в многонационалните институции на съответните страни, от които са част . За първи път от 25 години мисля, че има явна аналогия в тези дейности и че има сила за подобен отпор, който може да прелее в принуждение ".     

По думите ѝ натрупването на сериозни точки в Балканите, изключително към сръбските общности, може да се трансформира в проблем

" Надявам се да не се стига до напрежение, което да изиска интервенция на мироопазващи сили. Този 25-годишен цикъл създаде мир и някаква непоклатимост, само че не създаде мултиетнически общества , в противен случай, докара до в допълнение стесняване в себе си на другите етноси ". 

Интервюто с Весела Чернева можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР