Страните от Европейския съюз успяха да постигнат споразумение за реформиране

...
Страните от Европейския съюз успяха да постигнат споразумение за реформиране
Коментари Харесай

ЕС прие: Държавите, които не искат да приемат мигранти, да плащат на останалите

Страните от Европейския съюз съумяха да реализират съглашение за реформиране на общата система за даване на леговище. Късно нощес в Люксембург министрите на вътрешните работи се схванаха за нови правила за ускорена процедура по външните граници на Европейски Съюз, които ще понижат незаконната миграцията.

Нов механизъм планува страните, които не желаят да одобряват мигранти, да заплащат на останалите, които им дават леговище. Унгария и Полша гласоподаваха срещу измененията, България се въздържа.

Години наред политиката за миграцията е ябълката на раздора в Европейски Съюз. Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз съумя да реализира прогрес, който може радикално да промени разпоредбите в Европейски Съюз и да помогне на страните с максимален миграционен напън.

”Това е историческа стъпка и голям триумф, тъй като успяхме да обединим толкоз доста страни зад една обща позиция. Още един път показахме, че когато работим дружно, можем да реализираме голям триумф в региона на миграцията. Нашето решение ще усъвършенства действието на така наречен Дъблински правилник. Ще засилим позицията на страните, виновни за процедурите за даване на леговище, като в това време предотвратим злоупотребите с вторични напредвания в Европейски Съюз ”, сподели Мария Малмер Стенергард - министър на вътрешните работи на Швеция.

Реформата планува въвеждането на наложителни процедури по външните граници на Европейски Съюз, с цел да се реши дали молбите за леговище са основателни или не. Лицата, които нямат право на отбрана, ще могат по-бързо да бъдат връщани в страните, от които идват. Предвижда се граничната процедура да не бъде по-дълга от 6 месеца.

За да се облекчат страните от първа линия, които обработват голямо количество молби на мигранти, се планува наложителна, само че гъвкава взаимност сред страните от Европейски Съюз. Всяка страна ще би трябвало да приема избран брой мигранти. Тези, които откажат, ще би трябвало да заплащат 20 000 евро на човек на останалите, които ги одобряват.

Унгария и Полша гласоподаваха срещу промените, само че те бяха признати с квалифицирано болшинство. Унгарският министър председател Виктор Орбан назова съглашението недопустимо и упрекна Брюксел, че злоупотребява с властта си.

България и още три страни се въздържаха.

“Ние няма по какъв начин да сме ангажирани независимо в защитата на нашата граница, която е и европейска граница, няма по какъв начин да бъдем оставени сами за решаването на този проблем. Точно затова ще гласуваме въздържал се. Ние търсим по-общ метод и по-сериозна поддръжка от всички държави-членки ", сподели вътрешният министър Калин Стоянов.

Новите правила за миграцията би трябвало да бъдат утвърдени и от Европейския парламент, договарянията по тях сред Парламента и страните стартират през есента. Целта е те да влязат в действие до февруари идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР