Страните-членки на еврозоната се опасяват, че втората вълна на коронавируса

...
Страните-членки на еврозоната се опасяват, че втората вълна на коронавируса
Коментари Харесай

Паника в еврозоната за растежа на икономиката

Страните-членки на еврозоната се притесняват, че втората вълна на ковид ще заличи постигнатия мъчно стопански напредък през последните няколко месеца, съобщи ДПА.

" Засилването на разпространяването на вируса и новите ограничения за битка с него в допълнение усилиха несигурността и евентуално ще окажат въздействие на възобновяване ", предизвестиха в общо официално съобщение финансовите министри от еврозоната след вчерашните си договаряния.

Фондът за стимулиране на стопанските системи и седемгодишната бюджетна рамка на обща стойност 1,8 трилиона евро би трябвало да бъдат изпълнени като приоритет, с цел да може през 2021 година бързо да се раздадат средства, споделят министрите.

Миналата седмица стана ясно, че стопанската система на еврозоната е постигнала напредък от 12,7 % през третото тримесечие след трагичен спад през предходните месеци.

През юли водачите от Европейски Съюз се споразумяха за възстановителния проект, който да подкрепи стопанската система през идните седем години след тазгодишната невиждана криза вследствие на пандемията. Планът, който би трябвало да стартира да се ползва през януари следващата година, към момента не е утвърден от Европейския парламент. Евродепутатите упорстват за повече пари в някои области, напомня ДПА.

По-рано тази година, по време на първата вирусна вълна, Еврогрупата към този момент сътвори три инструмента за краткосрочно кредитиране на стойност 540 милиарда евро. Единият от тях - скица за претовареност на стойност до 100 милиарда евро - отпусна първия си транш предходната седмица.

" Мерките, които сме взели на национално и европейско ниво, работят ", сподели преди съвещанието на Еврогрупата немският финансов министър Олаф Шолц и прикани за бързо привършване на договарянията по възстановителния пакет на Европейски Съюз. Той посочи по-силното от предстоящото икономическо възобновяване, следено сред юли и септември.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР