Страните-членки на Евросъюза засега не успяват да се споразумеят за

...
Страните-членки на Евросъюза засега не успяват да се споразумеят за
Коментари Харесай

ЕС отложи решението за отваряне на границите си

Страните-членки на Евросъюза към този момент не съумяват да се спогодят за листата от страни, които може да се считат за безвредни, дотолкоз, че да бъде разрешено на техните жители да влизат в ЕС от 1 юли, съобщава АФП, с позоваване на дипломатически източници в Брюксел. Затова решението за отваряне на външните граници на Европейски Съюз бе отсрочено.

В петък вечерта посланиците на 27-те страни-членки предложиха един лист с 15 страни, в който не попада САЩ. Хърватското председателство даде период до събота вечерта на всички да гласоподават по листата, само че някои страни са поискали повече време за обсъждане. Затова консултациите ще продължат до понеделник, според дипломатическите източници.

Списъкът, който е подложен на разискване, е с 14 страни - Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Мароко, Нова Зеландия, Сърбия, Тайланд, Тунис, Уругвай, Черна Гора, Южна Корея и Япония. Под изискване е прибавен Китай - в случай че там бъдат въведени реципрочни ограничения за влизане на жители от Европейски Съюз.

Предвижда се също в Евросъюза да могат да влизат и жители от Андора, Ватикана, Монако и Сан Марино.

Списъкът би трябвало да бъде преразглеждан за добяване или отписване от него на страни на всеки две седмици. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР