Страни от Европейския съюз обсъждат дали да допринесат с финансиране,

...
Страни от Европейския съюз обсъждат дали да допринесат с финансиране,
Коментари Харесай

ЕС може да плаща на Мъск за достъпа на украинците до интернет сателитите

Страни от Европейския съюз разискват дали да допринесат с финансиране, с цел да подсигуряват, че украинците ще запазят достъпа си до жизненоважната интернет услуга Starlink, която сега се заплаща от притежателя на " Тесла " Илон Мъск.
Прочетете още
Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис разкри проектите, които са на ранен стадий, в изявление за " Политико " от понеделник. Предложението следва предупреждение от страна на Мъск, че неговата ракетна компания SpaceX не може да продължи безпределно да плаща на украинците за достъп до интернет услугите на Starlink, на фона на догатките, че той желае държавното управление на Съединени американски щати да заплати сметката. Мъск, най-богатият човек в света, по-късно промени решението си и сподели, че ще продължи да финансира услугата.

Но случилото се породи опасения за сигурността на продължаващия достъп на Украйна до основна телекомуникационна система, изиграла жизненоважна роля в контраофанзивата против съветските войски в окупираните територии, както и за поддържането на връзка сред цивилното население.

Пред " Политико " Ландсбергис предложи достъпът до интернет на Украйна да не се оставя в ръцете на един-единствен " свръхмогъщ " човек, който може " да се разсъни един ден и да каже: " Това към този момент не е нещо, което желая да върша. И на идващия ден украинците може да се окажат без интернет ".

Той продължи: " Мисля, че евентуално е доста по-добре да имаме това като договорно съглашение сред, да кажем, коалиция от страни, които могат да закупят услуга от господин Мъск, услугата Starlink, и да я дават на украинците ".

Темата влезе в полемиката на срещата на 27-те външни министри на Европейски Съюз в понеделник, по думите на Ландсбергис. Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел повдигна тематиката, " и някои страни също се причислиха ", сподели министърът, без да прецизира кои. " Ако това се случи в Европейски Съюз, е още по-добре ", добави той. " Не виждам за какво да не може. "

Междувременно двама американски чиновници оповестиха, че Пентагонът обмисля да заплати за сателитната мрежа Starlink от фонд, който е бил употребен за доставка на оръжия и съоръжение в дълготраен проект.

Говорителят на Пентагона Гарън Гарн сподели през вчерашния ден, че " нямаме какво да обявим през днешния ден и няма да злоупотребявам с бъдещи пакети за помощ за сигурността ".

SpaceX не отговори на няколко претенции за коментар.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР