Страната си е спечелила репутацията на една от най-подготвените за

...
Страната си е спечелила репутацията на една от най-подготвените за
Коментари Харесай

Вижте как Япония прекара десетилетия, за да стане устойчива на земетресения

Страната си е спечелила репутацията на една от най-подготвените за бедствия страни в света, с помощта на сеизмичните си правила и културата на подготвеност, която значително е построена въз основата на познания от предходни бедствия, заяви National Geographic.


Япония е една от най-сеизмично дейните страни в света. Разположението ѝ сред четири тектонични плочи значи, че земетресенията са въпрос на " в случай че ", а не на " по кое време ". Въпреки че постоянно остават незабелязани от хората, които се разхождат над тях, сеизмичните земетресения са всекидневие в страната, която съгласно консорциума EarthScope изпитва към 1 500 забележими трусове всяка година. Като се има поради този риск, намирането на способи да се живее при трусове е вплетено във физическата и обществената конструкция на японските общности.

Адаптиране към мощни трусове

" Разбирането за това по какъв начин най-добре да се подготвим за огромни трусове постоянно се реализира мъчно, като се основава на познания, добити от минали бедствия ", твърди Кийт Портър, основен инженер в канадския Институт за понижаване на катастрофичните загуби. В Япония сеизмичните правила за строителните правила са въведени за първи път след земетресение с магнитуд 7,9 през 1923 година, при което умират над 140 000 души и стотици хиляди постройки се трансформират в руини. Тези ранни разпореждания са ориентирани към подсилване на новите структури, изграждани в градските региони, като прибавят контрол върху строителството на дървени и бетонни здания.

През миналите десетилетия сеизмичният кодекс претърпява редица обилни промени, най-много посредством Закона за строителните стандарти от 1950 година и поправката за новите стандарти за устойчиви на трусове здания от 1981 година Заедно с даването на специфики за строителството, тези законодателни актове откриват упования за това по какъв начин се чака постройките да се показват по време на трусове. Законът от 1950 година открива стандарт, съгласно който се чака постройките да устоят на трусове с магнитуд до 7 по Рихтер без съществени проблеми. Изменението от 1981 година малко по-конкретно дефинира какви могат да бъдат тези повреди, като показва, че при трусове с магнитуд до 7 по Рихтер, постройката би трябвало да претърпи единствено незначителни повреди, само че да действа както нормално. При по-силни трусове японското законодателство гласи, че постройката просто не би трябвало да се срутва.

Проектиране за трептения


В Япония съществуват редица разнообразни техники за реализиране на тези стандарти, като изборът на техниката постоянно зависи от типа на структурата - да вземем за пример небостъргач или еднофамилна къща - и от наличния бюджет, както и от други съображения. На базово равнище постройките се укрепват с по-дебели греди, колони и стени, с цел да устоят по-добре на земетресения.

Съществуват и техники, които оказват помощ за отделянето на постройките от придвижването на тресящата се земя. Един от известните способи е инсталирането на подложки, направени от абсорбиращ материал като гума, в основата на основите на постройката, които потискат шока от придвижването на самата структура. Друг метод, системата за уединяване на основата, изисква освен да се слагат тези подложки в основата, само че и да се построи цялата конструкция върху дебела поставка, тъй че да има цялостен пласт на обособяване сред устройството и движещата се земя.

Портър отбелязва, че доста от старите японски здания са с обичайната дървена структура от стълбове и греди, която " нормално е доста нежна " и уязвима на повреди от трусове. След друго смъртоносно земетресение през 1995 година Япония стартира да се концентрира върху модернизирането на по-старата архитектура, с цел да бъде по-устойчива на трусове.

След земетресението на Нова година професорът от Токийския университет Тошитака Катада съобщи, че съгласно него " евентуално няма хора на Земята, които да са толкоз готови за бедствия, колкото японците ", като се имат поради ограниченията за подготвеност, които се смятат за рутинни в страната, като обмисляне на евакуация и тренировки. Центровете за евакуация, постоянно учебни заведения или други публични места за събиране на хора, са оборудвани с материали за незабавни случаи, а на жителите се споделя да имат налични материали за незабавни случаи и в домовете си. Страната разполага и с надеждна система за предизвестие, която беше задействана както за земетресението, по този начин и за опасността от цунами по-рано този месец.

Разбира се, нищо от това не е надеждно. Специфични провокации пораждат според от местоположението на постройката, да вземем за пример в случай че тя се намира в зона на " втечняване ", в която почвата към този момент не може да издържи тежестта на структурите. Има и вторични последствия, които постоянно следват огромните трусове, като запалване на пожари или вреди от цунами. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР