Страната ни още не е взела решение за продажба на

...
Страната ни още не е взела решение за продажба на
Коментари Харесай

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: В сегашната ситуация довършването на АЕЦ „Белене” е невъзможно

Страната ни още не е взела решение за продажба на реакторите на АЕЦ „ Белене ", към този момент единствено е дадена „ зелена светлина " на министъра на енергетиката да договаря за тази продажба. В сегашната обстановка довършването на плана е невъзможна. Това сподели в предаването „ Здравей, България " депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

„ Много бяха обсъжданите разновидности през годините за реализация на този план, все още не виждаме по какъв начин той може да бъде завършен ", сподели Рибарски. „ Оборудването е съветско и в предишното имаше опит да не бъде купено, само че арбитражът ни задължи ", изясни депутатът.

Жители на Белене и района на митинг

По думите му във визията за енергетиката, препоръчана от служебния кабинет, е записано, че вероятно нови мощности в Белене ще се построяват към 2035 година

„ Разбирам паниката на хората в Белене, един предстоящ план след 10-12 години беше заложен във визията, само че следва да създадем действителна тактика къде и по какъв начин ще се построява новите нуклеарни мощности ", сподели Рибарски.

Относно обвиняванията на президента, че решението е взето доста бързо, той отговори, че това е било мъчно и през 2017-18 година, а в обстановката сега е невероятно довършването на плана. „ Ситуацията не допуска даже договаряния за сходен план ", сподели Рибарски.

Идеята за хибриден план също се оказала комплицирана за осъществяване.

„ Все отново се каса и за нуклеарна сигурност. Едно съоръжение, което би трябвало да сглобим дружно с други доставни елементи от други страни. Кой ще поеме гаранциите за сигурност " разяснява Рибарски.

Централата в Украйна, която вероятно би употребила това съоръжение, е пред довеждане докрай.

„ Именно за това се смята, че действително имаме един покупател, който може да употребява това съоръжение действително и ние сме единственият продавач. Така че и разбори, и да търсим пазарни цени в една такава обстановка е много комплицирано ", сподели Рибарски.

Рибарски съобщи, че за възможна продажба е загатнал и някогашният енергиен министър от служебния кабинет Росен Христов.

„ Предполагаме, че и тогава са се водили такива диалози и служебният кабинет е бил наясно с този интерес ", сподели Рибарски. „ В момента договарянията действително стартират всъщност и към този момент ще забележим какъв е действителният интерес ".

В актуалното решение е заложена минималната цена.

Той не разяснява кой е най-хубавият вид за България. „ Нека да забележим по какъв начин ще протекат договарянията, дали ще е за цялото съоръжение, каква част от него и по кое време действително ще би трябвало да бъде предадено това съоръжение ", сподели Рибарски.

„ Засега в решението се засяга цялото съоръжение, само че в процеса на диалози допускаме, че ще се обясни и този въпрос ", добави Рибарски.

Той разяснява и вероятността да има находища от 13 кубика природен газ в Черно море и концепцията на Делян Добрев страната да стане съакционер при тези сондажи.

„ Бях в комисията. Реално компаниите показаха това, което възнамеряват като проучвателни сондажи. Цифрите 13 милиарда кубични метра рандеман годишно бяха стартирани малко по-късно. Да, те бяха упоменати в презентацията, само че не беше това фокуса. Идеята е, че те желаят да довършат сондажи, които да потвърдят първо дали има природен газ, след което да бъдат потвърдени количествата ", сподели Рибарски..

По думите му в процеса до момента са осъществени сеизмологични изследвания, които демонстрират, че най-малко в две от хипотетичните залежи има природен газ.

Запитан дали страната би трябвало да стане сътрудник в това и какъв брой би коствало, Рибарски сподели: „ Предвид това, че те от 2012 започват изследванията и към този момент са вложили значително пари - загатнаха над 850 милиона лв., те оферират на България да взе участие до 35% в последния изследователски интервал. И желаят да последният разход, който е за изследване от 100 милиона евро, да бъде споделен от България и сегашните два вложителя в това изследване. За мен, аз мисля персонално, че България няма да отдели в бъдеще нито 200, нито 300, нито 400 милиона евро за такива изследвания. А е добре България да знае с какви залежи да разполага и това е добър вид да се включим и вероятно в следствие, в случай че този сондаж се потвърди, че има наличност, да имаме действителен рандеман. За действителен рандеман се приказва към 2300 години ", сподели Рибарски.

Той разяснява, че договорът с „ Боташ " е за дълъг интервал, а предоговарянето било мъчно и със съществени неустойки.

„ Направи се едно чуване на министъра на енергетиката, сподели, че мъчно и неустойките са съществени. Това бяха неговите думи от трибуната по този контракт. Така, че не сме се запознавали със самия контракт ", сподели Рибарски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР